ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Επίθεση… συναίνεσης στην κυβέρνηση για τον κορωνοϊό

Τσίπρας: Επίθεση… συναίνεσης στην κυβέρνηση για τον κορωνοϊό
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την επιλογή του για τη στάση που θα ακολουθήσει απέναντι στην κυβέρνηση αναφορικά με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και το lockdown.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ως απάντηση στην άρνηση Μητσοτάκη να συζητηθεί στη Βουλή η ερώτησή του για τα ΜΜΜ, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τους άξονες της πολιτικής του για την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Η ευθύνη και η σύγκριση

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο να πείσει ότι:

εκθετική αύξηση των κρουσμάτων δεν ήταν αναπόφευκτη, αλλά η κυβέρνηση φέρει βαριές ευθύνες. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε:

«Το δεύτερο lockdown φέρει την υπογραφή του. Και αποτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Η χώρα είχε μια και μοναδική ευκαιρία όταν άρθηκαν οι περιορισμοί του πρώου lockdown, τον περασμένο Μάιο.Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας, επέλεξε να θριαμβολογεί και να αυτοαποθεώνεται.»

-Η Ελλάδα εν αντιθέσει με το πρώτο κύμα, στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού τα πάει χειρότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του έδωσε παραδείγματα και σχετικούς πίνακες, όπως για τους θανάτους από κορωνοϊό:

«Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα οι θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν βεβαίως αυξηθεί παντού. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, που ήταν το επίκεντρο της πανδημίας στην πρώτη φάση, αυξήθηκαν 15%. Στην Ισπανία 23%, στη Γαλλία 28%. Στην Ελλάδα όμως είχαμε μια αύξηση από τον Ιούνη έως σήμερα 263%.»

Το χαρτί της συναίνεσης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε για πρώτη φορά το χαρτί της συναίνεσης, καλώντας τον πρωθυπουργό και τα κόμματα σε συνεννόηση για τη χάραξη πολιτικής. Μάλιστα, πρότεινε τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής. Η πρόταση Τσίπρα όπως τη διατύπωσε ο ίδιος:

«Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω η πρότασή μας για τη διεξαγωγή του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και συμφωνία σε ένα σχέδιο έξι μηνών για την αντιμετώπιση της πανδημίας με ενίσχυση του ΕΣΥ, κοινής αποδοχής υπουργός υγείας με προϋπόθεση το πάγωμα των αντιλαϊκών μέτρων, την αναστολή δηλαδή εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου για την υφαρπαγή της πρώτης κατοικίας που ψηφίστηκε προχθές και το πάγωμα του σχεδιασμού για την ένταξη στο Κοινοβούλιο, αντιλαϊκών μέτρων όπως το αντεργατικό νομοσχέδιο.»

Αυτό είναι μια πρόταση ευθύνης. Ευθύνης απέναντι στην κοινωνία. Είμαστε μια δύναμη ευθύνης.»

Πέραν της πρότασης, η ίδια η παρουσία του Ανδρέα Ξανθού στο πλευρό του κ. Τσίπρα έστειλε σαφές μήνυμα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε της γραμμή της «μαχητικής μεν, προγραμματικής δε, αντιπολίτευσης».

Όχι επίθεση σε Τσιόδρα

Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να επιτεθεί στον Σωτήρη Τσιόδρα και την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, επισημαίνοντας όμως τον κίνδυνο εργαλειοποίησης των επιστημόνων. Ζήτησε επίσης να δημοσιευτούν τα πρακτικά της επιτροπής. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Ο προβληματισμός μας αφορά τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά αφορά και την επιχειρούμενη εργαλειοποίηση της επιστήμης, των επιστημόνων και της Επιστημονικής Επιτροπής από την πλευρά της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι αυτό είναι αδιανόητο. Οι κυβερνήσεις παίρνουν την πολιτική ευθύνη των αποφάσεών τους. Δεν κρύβονται πίσω από την Επιστημονική Επιτροπή, δεν φορτώνουν στην Επιστημονική Επιτροπή την ευθύνη και, πολύ περισσότερο, δεν εκβιάζουν αποφάσεις.»

Επίσης ο κ. Τσίπρας κάλεσε σε συμμόρφωση με τα μέτρα προφύλαξης, παρά την κόπωση των πολιτών.

Η απάντηση στο CNN Greece

Σε ερώτηση του CNN Greece για το πώς απαντάει στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι έπρεπε να κρατηθούν οικονομικές εφεδρείες εφόσον η επιδημία διαρκεί, ο κ, Τσίπρας έδωσε την εξής απάντηση:

«Θα ήθελα μόνο να επισημάνω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες για μια ουσιαστική, επεκτατική, δημοσιονομική πολιτική. Είναι τεράστια η διαφορά σε σχέση με τα χρόνια που κυβερνήσαμε εμείς.

Πρώτο, δεν υπάρχει το δημοσιονομικό πλαίσιο των πρωτογενών πλεονασμάτων. .

Δεύτερο: υπάρχει, είπα πιο πριν, το ταμειακό μαξιλάρι ασφάλειας, τα 37 δισεκατομμύρια που αφήσαμε στα δημόσια ταμεία.

Τρίτο: υπάρχει, χάρη στο πρόγραμμα, το έκτακτο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.»

Ο Κ. Τσίπρας είπε ακόμα:

«Για όσους έχουν στοιχειώδη επίγνωση της οικονομικής θεωρίας και καταλαβαίνουν ότι βασικός παράγοντας για τη δημιουργία νέων αναγκών είναι η ύφεση η οποία δημιουργείται, για όσους δηλαδή έχουν στοιχειώδη επίγνωση το πώς κάποιες παρεμβάσεις μπορούν να λειτουργήσουν αντικυκλικά, αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα επιχείρημα τελείως σαθρό. Διότι εάν είχε ενισχυθεί επαρκώς στην πρώτη φάση της πανδημίας η οικονομία, ούτε αυτή την ύφεση θα είχαμε σήμερα, ούτε αυτές τις δεκάδες χιλιάδες των ανέργων θα είχαμε σήμερα, ούτε νοικοκυριά σε απόγνωση θα είχαμε σήμερα, άρα πολύ λιγότερες ανάγκες χρηματοδότησης θα είχαμε σήμερα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ