ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Μπαράζ δηλώσεων και πολιτική κόντρα για συνέντευξη Τύπου Τσίπρα

Κορωνοϊός: Μπαράζ δηλώσεων και πολιτική κόντρα για συνέντευξη Τύπου Τσίπρα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Πολιτική κόντρα έχει προκαλέσει η σημερινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, με μπαράζ δηλώσεων της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μεριά της κυβέρνησης, τη συνέντευξη του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:

«Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ξανά σήμερα λες και ζει σε άλλο πλανήτη και δεν βλέπει τι γίνεται στην υπόλοιπη Γη. Βαθιά διχαστικός, όταν η συγκυρία επιβάλλει και οι πολίτες απαιτούν ενότητα.

Απερίγραπτα αδιάβαστος, τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη και στον κόσμο, όσο και για την ενίσχυση του ΕΣΥ, τη στρατηγική για τα μοριακά και τα ταχεία τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, την πρόοδο στα φάρμακα και τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του COVID-19. Αδιανόητα κακεντρεχής για την αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, δυστυχώς, και στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη.»

Ο κ. Πέτσας προσέθεσε:

«Την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει συζήτηση στη Βουλή. Εκεί, ανοιχτά και δημόσια θα έχουν την ευκαιρία όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν. Θα έχει την ευκαιρία λοιπόν να διαγράψει τη σημερινή διχαστική και ασυνάρτητη παρουσία του με μία υπεύθυνη, ελπίζουμε, στάση.»

Η μπάλα στην εξέδρα

Στον κ. Πέτσα ανταπάντησε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε:

«Ο κ. Πέτσας αντί να απαντήσει για την αδράνεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, για την ομολογία αποτυχίας με το δεύτερο lockdown, για τα ανεπαρκή μέτρα για χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρήσεις, για την αδράνεια ενίσχυσης των δημοσίων συγκοινωνιών, επιμένει να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα.

Αντί να ανακαλύπτει «διχαστικό λόγο» και εκτίθεται, ας απαντήσει στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ορισμό Υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, υπό τον όρο της άμεσης ενίσχυσης του ΕΣΥ με προσωπικό και ΜΕΘ, συνταγογράφηση των τεστ για τους πολίτες και απόσυρση όλων των αντιλαϊκών μέτρων που φέρνουν εν μέσω πανδημίας, όπως η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και το εργασιακό έκτρωμα του κ. Βρούτση για κατάργηση του 8ώρου εργασίας.»

Η ενίσχυση του ΕΣΥ

Τη συνέντευξη Τύπου Τσίπρα σχολίασε και ο Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός Υγείας δήλωσε:

«Λυπάμαι πολύ για τη στάση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η αγωνιώδης προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης μιας παγκόσμιας κρίσης της Δημόσιας Υγείας είναι θλιβερή. Ακόμα πιο θλιβερά είναι τα ψευδή στοιχεία και η εσκεμμένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Συγκεκριμένα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εν μέσω πανδημίας, ενισχύθηκε με:

-7.000 ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό.

-4.000 από τον κλάδο των νοσηλευτών μονιμοποιούνται.

-4.000 επαγγελματίες υγείας (συμβασιούχοι ΟΑΕΔ) ανανέωσαν τη σύμβασή τους για 2η χρονιά.

-616 μόνιμοι γιατροί έχουν προσληφθεί μέσα στο 2020.

-1500 μόνιμοι γιατροί θα έχουν προσληφθεί μέσα στο 2020, 300 εκ των οποίων θα στελεχώσουν τις νέες κλίνες ΜΕΘ.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης παρέδωσε 557 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σήμερα έχουμε 1.046 κλίνες ΜΕΘ και συνεχώς ανοίγουμε νέες.

-Όλα τα τεστ είναι δωρεάν σε δημόσιες δομές υγείας. Κανείς συμπολίτης μας που έχει ανάγκη δεν έχει μείνει χωρίς τεστ. Έχουν διενεργηθεί 2.000.000 τεστ (PCR και Rapid)

-Οι Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έχουν πραγματοποιήσει 13.500 αποστολές σε κάθε γωνιά της χώρας και έχουν κάνει 450.000 δωρεάν τεστ σε πολίτες.

Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να διχάσει την κοινωνία, σε δύσκολες για τη χώρα στιγμές. Πολύς στα ασήμαντα και λίγος στα σημαντικά.»

Κοροϊδία με τις ΜΕΘ

Στον Βασίλη Κικίλια ανταπάντησε ο Ανδρέας Ξανθός. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Διερωτάται εύλογα κανείς:

-Ήταν ψέμα ότι το ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας ενισχύθηκε με προσωπικό «με ημερομηνία λήξης» (συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου), εκ των οποίων ούτε το 10 % δεν ήταν γιατροί;

-Είναι ψέμα ότι μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα η Κυβέρνησης της ΝΔ δεν είχε κάνει το παραμικρό για την ενίσχυση του ΕΣΥ;

-Είναι ψέμα ότι δεν άνοιξε ούτε 1 παραπάνω κρεβάτι ΜΕΘ από αυτά που παρέλαβε από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι το Μάρτιο του 2020 ;

-Είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη προ πανδημίας δεν ήταν η στήριξη του ΕΣΥ αλλά το «άνοιγμα» του στους ιδιώτες και η εκχώρηση κρίσιμων τμημάτων υψηλής τεχνολογίας σε επιχειρηματίες υγείας μέσω των ΣΔΙΤ;

-Είναι ψέμα ότι οι 615 μόνιμοι γιατροί, για τους οποίους ο Υπουργός Υγείας μας πληροφορεί ότι προσλήφθηκαν μέσα στο 2020, αποτελούν μέρος της προκήρυξης των 940 γιατρών ΕΣΥ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο του 2019 , που έσπευσε να «παγώσει» μόλις εκλέχτηκε;

Ο κ. Ξανθός επισήμανε:

«Αυτό που αποτελεί αισχρή κοροϊδία είναι ότι η κυβέρνηση «διπλασίασε» τις ΜΕΘ. Πρόκειται για «αλχημεία» στους αριθμούς και φτηνή μικροπολιτική. Η κυβέρνηση προσθέτει τις 180 κλίνες του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων στο «λογαριασμό» της και να τις αφαιρεί από το «λογαριασμό» του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί πολύ απλά αυτές οι 180 κλίνες προϋπήρχαν και δεν τις άνοιξε ο κ. Κικίλιας. Ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε κατά 120 τις κλίνες του ΕΣΥ (560 από 440 που παρέλαβε) σε περίοδο Μνημονίου και δημοσιονομικής ασφυξίας. Και αν προστεθούν και οι 180 (ιδιωτικού τομέα + στρατιωτικών νοσοκομείων), παρέδωσε 740 κλίνες.»

Προσέθεσε ότι: « Πέρα όμως από τους αριθμούς , η ουσία είναι ότι η όποια αύξηση κλινών δεν επαρκεί και οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι στο «κόκκινο». Μπορεί να μας εξηγήσει ο Υπουργός Υγείας πώς συμβαίνει αυτό όταν οι διασωληνωμένοι με covid σε ΜΕΘ είναι αυτή τη στιγμή περίπου 200; Γιατί δεν αντέχει το ΕΣΥ αφού το έχει «θωρακίσει» και έχει «διπλασιάσει τις ΜΕΘ»;»

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ