ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ: Η Ελλάδα να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της για φιλοξενία 50.000 προσφύγων

Μέρκελ: Η Ελλάδα να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της για φιλοξενία 50.000 προσφύγων
EUROKINISSI/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της και να προσφέρει καταλύματα σε 50.000 πρόσφυγες, κάλεσε την Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βοηθήσει την Αθήνα να πετύχει αυτό το στόχο.

“Αρχικά η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε διαμορφώσει χώρους καταλυμάτων για 50.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2015”, δήλωσε η Μέρκελ στη γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ Bild am Sontag. “Η εκκρεμότητα αυτή, πρέπει να επιλυθεί τώρα με ταχύτητα φωτός, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την αξιοπρεπή τους διαβίωση”, τόνισε.

“Γνωρίζω από τις συνομιλίες μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να το κάνει αυτό, αλλά χρειάζεται τη βοήθειά μας. Γι αυτό η ΕΕ πρέπει και θα υποστηρίξει την Ελλάδα σε πνεύμα αλληλεγγύη” τόνισε η Μέρκελ, η οποία δέχεται πιέσεις για να μειωθεί ο αριθμός των προσφυγικών ροών προς τη χώρα της, μετά την είσοδο άνω του ενός εκατομμυρίων μεταναστών στη Γερμανία την προηγούμενη χρονιά.

Η Αυστρία και οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την αλλαγή αυτή της κατάστασης στην Ελλάδα, μετά τη μονομερή απόφασή τους, να επιβάλλουν συνοριακούς ελέγχους, πρόσθεσε.

Η Αυστρία επέβαλε πρόσφατα συνοριακούς περιορισμούς, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη και προκαλώντας τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας έχει κατηγορήσει την Αυστρία και τις βαλκανικές χώρες ότι “καταστρέφουν την Ευρώπη” με την επιβολή συνοριακών περιορισμών προκειμένου να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών που κατευθύνονται βορείως της Ελλάδας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, από την άλλη μεριά, ο Βαυαρός σύμμαχος της Μέρκελ, Χορστ Σίχοφερ, υποστηρίζει ότι η επιβολή συνοριακών ελέγχων από την Αυστρία, αλλά και άλλες χώρες ήταν προς το καλό της Γερμανίας, αφού μείωσε τον αριθμό αφίξεων προς το έδαφος της.

“Πρόκειται για σημείο καμπής στην προσφυγική πολιτική, εξαιτίας της απομόνωσης μεγάλων τμημάτων στη διαδρομή των Βαλκανίων,” δήλωσε ο Σίχοφερ, στο περιοδικό “Der Spiegel”.

Διαβάστε επίσης:

30000 πρόσφυγες στην Ελλάδα περιμένουν τις αποφάσεις της Ευρώπης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ