ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Οι απόψεις του Τραμπ απειλούν την ειρήνη και την ευημερία

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Οι απόψεις του Τραμπ απειλούν την ειρήνη και την ευημερία
REUTERS

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ άσκησε σφοδρή κριτική κατά του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ κατηγορώντας τον για δεξιό λαϊκισμό του οποίου οι πολιτικές απόψεις συνιστούν απειλή στην ειρήνη και την ευημερία.

Τα σχόλια του Γκάμπριελ αποτελούν ξεκάθαρο σημάδι ανησυχίας από την πλευρά των ευρωπαίων ηγετών, για το εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ.

«Είτε πρόκειται για τον Ντόναλντ Τραμπ, είτε για την Μαρίν Λεπέν ή τον Γκεερτ Βίλντερς – όλοι αυτοί οι δεξιοί λαϊκιστές δεν συνιστούν μόνο απειλή για την ειρήνη και την κοινωνική συνοχή, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη,» είπε ο Γκάμπριελ στην Welt am Sonntag, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο Γκάμπριελ είπε ακόμη ότι τόσο ο Τραμπ όσο και η Λεπέν στην Γαλλία, υπόσχονται στους ψηφοφόρους μια «επιστροφή σε έναν κόσμο παραμυθιών» στον οποίο οι οικονομικές δραστηριότητες γίνονται μόνο στην εθνική επικράτειά τους, όμως η ιστορία έχει δείξει πως τέτοιου είδους απομονωμένες οικονομίες δεν έχουν καμία ευκαιρία να σημειώσουν ανάπτυξη.

«Πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να εξηγήσουμε πως θέλουμε να ανασχηματίσουμε την παγκοσμιοποίηση με δίκαιο τρόπο,» είπε ο Γκάμπριελ.

Οι πολιτικοί στην Γερμανία και αλλού στην Ευρώπη παρακολουθούν στενά την πορεία που διαγράφει ο δισεκατομμυριούχος Τραμπ και την μετατροπή του από περιθωριακός πολιτικός σε φαβορί των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ έχει περιγράψει την μεταναστευτική πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ως «παρανοϊκή» ενώ έχει προβλέπει ότι θα προκαλέσει εξέγερση και συγκρούσεις στην Γερμανία.

Παράλληλα, έχει κάνει εγκωμιαστικά σχόλια για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ευρώπη λόγω της απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία, πριν από δυο χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ