ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκυλακάκης: Θα ξεπεράσουν τα 70 δισ. οι δαπάνες του κράτους λόγω κορωνοϊού

Σκυλακάκης: Θα ξεπεράσουν τα 70 δισ. οι δαπάνες του κράτους λόγω κορωνοϊού
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Θα ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ οι δαπάνες του κράτους λόγω του κορωνοϊού ανέφερε στη Βουλή ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και εκτίμησε ότι η χώρα θα βγει από την υγειονομική και οικονομική κρίση μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. 

«Οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι συντριπτικές», είπε, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι έχουμε μπροστά μας έξι δύσκολους μήνες.

Στο πλαίσιο συζήτησης του απολογισμού και ισολογισμού του οικονομικού έτους 2018, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι η ανάκαμψη θα είναι δυναμική και η ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ίσως είναι λίγο πιο πάνω από το 4,5%.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του οίκου Moody's και στο ενδιαφέρον μεγάλων ξένων εταιριών να δουλέψουν στην Ελλάδα, ενώ τα ομόλογα -όπως είπε- είναι στο 1% αντί στο 4% επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά στις δαπάνες του κράτους λόγω κορωνοϊού, είπε πως «θα ξεπεράσουν τα 70 δισ ευρώ, πολλά από τα χρήματα αυτά είναι δανεικά γι’ αυτό πρέπει με σύνεση και σωφροσύνη, να διαχειριστούμε την κατάσταση», καθώς -όπως συμπλήρωσε- σημαντικό δεν είναι μόνο πόσα λεφτά ξοδεύεις, αλλά πώς τα ξοδεύεις.

«Αν η Πολιτική Προστασία για παράδειγμα, πάει με φαξ να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όπως στην περίπτωση της Μάνδρας, τότε έχεις αποτύχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι οι ευκαιρίες που υπάρχουν λόγω του «μαξιλαριού» και των χαμηλών επιτοκίων, δεν θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη οικονομία.

Από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις λάθος προβλέψεις της και την υπερβολική της αισιοδοξία, λέγοντας ότι το σενάριο βάσης που κατέθεσε στον προϋπολογισμό του 2020 ήταν επί της ουσίας το αισιόδοξο σενάριο, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από την πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ