ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Οι τρεις άξονες της εθνικής στρατηγικής ενόψει Συνόδου Κορυφής

Τσίπρας: Οι τρεις άξονες της εθνικής στρατηγικής ενόψει Συνόδου Κορυφής
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στην στρατηγική της Ελλάδας, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η εθνική στρατηγική διαμορφώνεται στους εξής τρεις άξονες: αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τα τηρούν.

Βάσει των τριών αυτών αξόνων, που, όπως επισήμανε ο κ.Τσίπρας, συμφωνήθηκαν ως «κατ ελάχιστον εθνική στρατηγική» στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, θα κινηθεί η χώρα μας τη Δευτέρα στην Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής θα επιδιώξει την άμεση έναρξη διαδικασίας μετεγκατάστασης μεγάλου αριθμού προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα σύνορα στην Ειδομένη παραμένουν κλειστά και οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται.

«Η Ελλάδα παλεύει να επιστρέψει η Ευρώπη στον ορθό λόγο, στην ορθή λογική», σημείωσε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως για πρώτη φορά η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος συνειδητοποιεί ότι ορισμένες επιλογές, όπως οι στρατιωτικές επεμβάσεις, δεν έχουν πλέον επιπτώσεις μόνο στα κράτη της Μέσης Ανατολής, αλλά επηρεάζουν την ίδια την καρδιά της Ευρώπης.

Τόνισε ακόμη πως η Ευρώπη συντρίβεται ανάμεσα στην λιτότητα και τα κλειστά σύνορα, προσθέτοντας, ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη θα οδηγήσει σε αδιέξοδα.

Ο λόγος περί «κυριαρχίας» αφορά τους πρόσφυγες, αλλά δεν αφορά την λιτότητα, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι η πολιτική των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες είναι εκτός του πλαισίου της Συνθήκης της Γενεύης. Υπογράμμισε ότι με την στάση της Ελλάδας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, η χώρα κατάφερε να μην απομονωθεί, αλλά και να θέσει τέρμα σε κάθε συζήτηση για την Συνθήκη Σένγκεν.

Σε ότι αφορά τη συζήτηση περί εξόδου ή διάλυσης της Συνθήκης Σένγκεν, αυτή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αποσκοπούσε στην συγκάλυψη προειλημμένων αποφάσεων, προσθέτοντας ότι με την στάση μας «πήραμε το ψωμί από το στόμα» εκείνων, όπως το ΕΛΚ που ήθελαν μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και εκείνων των ομοϊδεατών τους στο εσωτερικό που ήθελαν να ρίξουν τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, (ευρισκόμενοι) και σε πλήρη σύμπνοια με τα ΜΜΕ της διαπλοκής "που παίζουν τα ρέστα τους ενόψει της αξιολόγησης". "Θα διαψευστούν ακόμα μια φορά" είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα έκανε διάφορες επισημάνσεις για την «πλειοψηφία των ΜΜΕ της διαπλοκής», λέγοντας ότι «είχαν βάλει στόχο να ρίξουν αυτήν την κυβέρνηση στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού, είχαν βάλει στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είτε με ήττα, είτε με σύμπραξη σε διάφορα σχήματα». Τώρα, τόνισε ο κ. Τσίπρας, «έχουν βάλει στόχο να δημιουργήσουν συνθήκες ανατροπής ενόψει της αξιολόγησης, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης, προκειμένου να γλιτώσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητές και να συνεχίσουν να ελέγχουν την οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρουν, προσθέτοντας ότι «απέναντι στο πόλεμο που η κυβέρνηση υφίσταται από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ» απαντά με «τον δημοκρατικό διάλογο και την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία».

Νωρίτερα, τόνισε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στην τελική διαπραγμάτευση με σταθερή την θέση να μην υπάρξει καμία περικοπή των τρεχουσών συντάξεων.

Αναφερόμενος στην πρώτη αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, «παρά την παρελκυστική γραμμή του ΔΝΤ». Όπως εξήγησε, υπάρχει σύγκλιση στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων, η οποία αφορά τις μεταρρυθμίσεις, το δημοσιονομικό κενό και το πλεόνασμα. «Το ΔΝΤ προβάλει τις δικές του θέσεις και τις δικές του μη ρεαλιστικές απαιτήσεις» κατήγγειλε και κατέστησε σαφές ότι «δεν θα μείνουμε στην εφαρμογή του προγράμματος, αλλά προχωράμε στην υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος» προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι επιπτώσεις της κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ