ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η καθηγήτρια Λινού θα μπορούσε να γίνει υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής

Τσίπρας: Η καθηγήτρια Λινού θα μπορούσε να γίνει υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής
Γιώργος Ζάχος / ΙΝΤΙΜΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για τον κορωνοϊόκατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκληματικό εφησυχασμό μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου.

Ξεκινώντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε μία τελευταία ευκαιρία να συμπεριφερθεί επιτέλους με υπευθυνότητα. Έντεκα εκατομμύρια Έλληνες έχουν ευθύνη, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη. Δεν περίμενα μια διχαστική ομιλία όπως αυτή. Γιατί δεν είπατε αυτό που είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε μια έκλαμψη ειλικρίνειας: Πέσαμε έξω. Πέσαμε έξω στο άνοιγμα του τουρισμού. Γιατί δεν το λέτε αυτό;».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί η Ελλάδα είχε ελάχιστους νεκρούς στο πρώτο κύμα, ενώ αυτές είχαν εκατόμβες.

Υπενθύμισε δε ότι είχε δηλώσει πως η επιτυχία της χώρας στο πρώτο κύμα είναι και επιτυχία της κυβέρνησης.

Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι άνοιξε απρόσεχτα τον τουρισμό κι επέμενε να καυχιέται για την επιτυχία στο πρώτο κύμα, αντί να προετοιμάζεται για το δεύτερο.

«Επιχειρήσατε να κερδοσκοπείτε πολιτικά με τα υγειονομικά ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις εστίες υπερματάδοσης και την αναφορά του πρωθυπουργού στη διασκέδαση των νέων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν είναι μόνο οι χώροι διασκέδασης όπου μεταδόθηκε ο κορωνοϊός, αλλά και στα ΜΜM όπου οι άνθρωποι στοιβάζονται καθημερινά σα σαρδέλες, αλλά και οι χώροι δουλειάς, καθώς και τα σχολεία όπου δεν μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχει επαφή με το πώς ζούνε πραγματικά ο Έλληνες.

«Σε ποια χώρα ζείτε κ. Μητσοτάκη;», είπε ο κ. Τσίπρας.

Οι ΜΕΘ

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στις ΜΕΘ, λέγοντας «αν δεν έχει σημασία ο αριθμός των ΜΕΘ, γιατί δεν καταργείτε και αυτές που υπάρχουν;»

Έκανε δε λόγο για εγκληματικό εφησυχασμό μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για αλχημεία της κυβέρνησης στον αριθμό των ΜΕΘ γιατί προσθέτει στον αριθμό των ΜΕΘ του ΕΣΥ αυτές των ιδιωτικών κλινικών και των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Στην πραγματικότητα, έχουν προστεθεί περίπου 200 κλίνες ΜΕΘ.

Επανέλαβε ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού τόσο στις ΜΕΘ όσο και στο ΕΣΥ γενικά.

Έχετε χάσει τη μπάλα

«Έχετε χάσει τη μπάλα», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος σε αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της κυβέρνηση.

Ωστόσο, επισήμανε ότι είναι στρατηγικό το πρόβλημα της κυβέρνησης γιατί δεν πιστεύει στο ΕΣΥ, αλλά στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Γι’ αυτό και δεν γίνονται μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η διαλογή ασθενών (που εγείρει τεράστια ηθικά ερωτήματα), όχι στις περιπτώσεις κορωνοϊού, αλλά στις non-COVID ασθένειες, όπου έχουν ανασταλεί το 80% των χειρουργείων.

«Κανείς δεν πάει χειρουργείο για πλάκα, αλλά γιατί υποφέρει», τόνισε.

Τυμβωρυχία

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει πολιτική τυμβωρυχία όπως έκανε η ΝΔ με τη γρίπη και το Μάτι. Μάλιστα έβαλε πλάτη σε δύσκολα μέτρα του πρώτου κύματος.

Ωστόσο, τόνισε ότι:

«Δεν βάζουμε πλάτη στη διάλυση της κοινωνίας και της δημόσιας Υγείας».

Προσέθεσε ότι ούτε ζητάει εκλογές την ώρα που πεθαίνει κόσμος, ούτε υποστηρίζει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ζητάει μια στοιχειώδη πολιτική συνεννόηση για να εκπονηθεί εξάμηνο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Επισήμανε δε ότι η πρόσληψη 300 εντατικολόγων την τελευταία στιγμή πριν λίγες μέρες, συνιστά ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης, η οποία δεν εισάκουσε εγκαίρως τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Να γίνει η Λινού υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής.

Προσέθεσε ότι δεν υπάρχει κάτι προσωπικό με τον κ. Κικίλια, αλλά τον έχει υπερβεί η κρίση.

Χαρακτήρισε άξιο επιστήμονα τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Αναφορικά με το ποιο πρόσωπο θα μπορούσε να αναλάβει υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής, ανέφερε ενδεικτικά την καθηγήτρια Αθηνά Λινού η οποία δεν είχε σταματήσει να προειδοποιεί για τους κινδύνους του δεύτερου κύματος.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ