ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακάρ: Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι στις κινήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου

Ακάρ: Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι στις κινήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου
Turkish Defense Ministry via AP, Pool

Επίθεση εναντίον της Αθήνας και του Καΐρου εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, εμφανώς ενοχλημένος από την επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Ελλάδα.

Επιμένοντας στη γραμμή της εμπρηστικής ρητορικής, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Άγκυρα «θα σταθεί απέναντι» στις προσπάθειες να περιοριστεί η Τουρκία στις ακτές της.

«Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι στις κινήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Ακάρ, και συμπλήρωσε:

«Και έτσι και εμείς έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας».

Η σημερινή τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Άμυνας ερμηνεύεται ως απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου από την Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μίλησε για πολιτικές που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα, που έρχονται σε αντίθεση με τη διεθνή νομιμότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Τόνισε δε, ότι Ελλάδα και Αίγυπτος συμφωνούν ότι θα αντιμετωπίσουν από κοινού όσους απειλούν την ειρήνη και θα ενισχύσουν η μία την άλλη και στον αμυντικό τομέα.

Ο Αλ Σίσι αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς και τη φιλία που συνδέουν την Ελλάδα και την Αίγυπτο, και τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου ισχυροποιούν την ανάπτυξη των δύο χωρών και η σημερινή συνάντηση αποτέλεσε αφορμή για την ανταλλαγή ιδεών σχετικά με το πώς μπορεί να εμβαθυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο κ. Αλ Σίσι τόνισε πως έγινε με βάση τη διεθνή νομιμότητα και αποτελεί άλμα για τις συνεργασίες των χωρών στη θάλασσα, ενώ για τον EastMed είπε πως όλοι οι εταίροι καλωσορίζουν όποιον άλλο θέλει να συμμετάσχει στον αγωγό, αρκεί να σέβεται τη νομιμότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ