ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αναστολή πλειστηριασμών και χριστουγεννιάτικη ενίσχυση αδύναμων

Μητσοτάκης: Αναστολή πλειστηριασμών και χριστουγεννιάτικη ενίσχυση αδύναμων
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Την κατάθεση ρύθμισης που θα προβλέπει την αναστολή πλειστηριασμών ανακοίνωσε στη διάρκεια της τριτολογίας του κατά τη συζήτηση για τον κορωνοϊό στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ρύθμιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης για αναστολή των πλειστηριασμών καθώς και οικονομική ενίσχυση των αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών προανήγγειλε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς σημειώνεται πως καθόλη τη διάρκεια του lockdown αναστέλλονται όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ ετοιμάζεται νέα ρύθμιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης για περαιτέρω «πάγωμα» των πλειστηριασμών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε χριστουγεννιάτικη ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων.

«Το πόσα χρήματα θα δώσουμε, το πώς θα τα δώσουμε, είναι ζήτημα που θα εξειδικεύσει το οικονομικό επιτελείο. Από τη στιγμή που η ταμειακή δυνατότητα υπάρχει και εμείς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν νοικοκυριά που μπορεί να έχουν μείνει έξω από το πλαίσιο προστασίας, η κυβέρνηση θα σταθεί με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», τόνισε.

Τους σχεδιασμούς για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, τον τρόπο και τις προϋποθέσεις για τη διάθεση τους, τις μελετά το οικονομικό επιτελείο και αναμένονται άμεσα οι αποφάσεις.

Η τριτολογία Μητσοτάκη

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε προτάσεις της αντιπολίτευσης τις οποίες και υιοθέτησε.

Μεταξύ άλλων, είπε: «Θα ήθελα να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου με μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση. Πρέπει να δούμε και αυτά που συμφωνούμε και όχι μόνο αυτά που διαφωνούμε. Τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη όπου αντιμετωπίζουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ΕΣΥ. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, αν γυρίζαμε το ρολόι πίσω, θα είχαμε πάρει πιο γρήγορα πιο δραστικά μέτρα. Πέσαμε έξω στη εκτίμηση για το πόσο γρήγορα θα εξαπλωνόταν η πανδημία. Το Διαβαλκανικό είναι στην εφημερία. Αξιοποιούνται όλες οι κλίνες, συμπεριλμβανομένων των ιδιωτικών. Αν τις είχαμε επιτάξει από την αρχή θα πληρώναμε χωρίς λόγο. Τώρα τις χρησιμοποιούμε όταν είναι ανάγκη.»

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα γίνει αναστολή πλειστηριασμών. Ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο όταν λέει ότι δεν έχουν όλα τα νοικοκυριά ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία. Ήδη υλοποιούμε πρόγραμμα παροχής 40.000 laptop που θα γίνουν γρήγορα 80.000. Θα κάνουμε έξυπνα δειγματοληπτικά τεστ στους μαθητές για να δούμε την ακριβή εικόνα της κυκλοφορίας του ιού. Είμαστε η πρώτη χώρα που απέκτησε πρόσβαση αξιόπιστα rapid test. Αλλά το τεστ δεν είναι πανάκεια. Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων οικογενειών τα Χριστούγεννα. Το ποιο θα είναι το ποσό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στα δημόσια ταμεία.»

Προσέθεσε ότι: «Θέλω από όλα τα κόμματα να υποδείξουν από ένα εκπρόσωπο για να συμμετάσχει στη διαβούλευση για τη χάραξη της στρατηγικής του εθνικού εμβολιασμού.»

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός κάλεσε σε πιστή τήρηση των μέτρων. Είπε ακόμα ότι μετά το lockdown δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος (στο πρώτο πληθυντικό συμπεριέλαβε την κυβέρνηση) και να εφησυχάσουμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ