ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ μένει μακριά από το Πολυτεχνείο – «Όχι» της Κουμουνδούρου σε Χρυσοχοΐδη

Ο ΣΥΡΙΖΑ μένει μακριά από το Πολυτεχνείο – «Όχι» της Κουμουνδούρου σε Χρυσοχοΐδη
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / ΙΝΤΙΜΕ

Μια πολύ «προσεκτική» στάση κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τον γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνοψίζεται σε όσα είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος σήμερα στην εφημερίδα Εποχή:

«Δεν δεχόμαστε απαγορεύσεις» αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει φορείς και οργανώσεις να τιμήσουμε το Πολυτεχνείο με απόλυτη ενσυναίσθηση των ειδικών συνθηκών που βρισκόμαστε σήμερα και δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε ή να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε.

Αντιπροσωπεία του κόμματος, λοιπόν, θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπως και στο χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ από όπου και θα πορευτεί για την αμερικάνικη πρεσβεία. Θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο τιμάμε την εξέγερση της νεολαίας και του ελληνικού λαού, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.»

Δύο άξονες

Πιο αναλυτικά, οι δύο άξονες της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

-Το κόμμα θα μείνει μακριά από το Πολυτεχνείο τόσο χωροταξικά όσο και ως προς το ύφος του γιορτασμού. Η Κουμουνδούρου κρίνει ότι προέχει η αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης. Ήδη από τις 6/11 ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει σχετικά με την πορεία του Πολυτεχνείου:

«Είναι προφανές ότι σε μια περίοδο που ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι οι αποστάσεις, ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι το να μη συγκεντρωνόμαστε πολλοί ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους.»

-Η αξιωματική αντιπολίτευση λέει «όχι» στο πλαίσιο που επιχειρεί να επιβάλει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τον εορτασμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Χρυσοχοΐδης εγκαλείται για αυταρχισμό και προκλητική συμπεριφορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα στελέχη του κόμματος κάνουν λόγο για «lodkdown στη δημοκρατία». Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει έκκληση στου πολίτες να σπάσουν τις απαγορεύσεις.

Η εκτίμηση

Η εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι ότι είναι ότι η κυβέρνηση δια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου, προκειμένου:

-Να αποπροσανατολιστεί η κοινωνία, την ώρα όπου αποδεικνύονται τα ολέθρια λάθη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.

-Να ενοχοποιήσει την εξ αριστερών αντιπολίτευση ως υπεύθυνη της διασποράς του κορωνοϊού και να την ταυτίσει με τους αρνητές της μάσκας.

-Να καλυφθεί με μια ψευδεπίγραφη κατασταλτική νίκη το φιάσκο και η πλήρης αποτυχία Χρυσοχοΐδη, ο οποίος άφησε να διαφύγουν τέσσερις πρωτοκακλασάτοι χρυσαυγίτες, μεταξύ των οποίων, ο υπαρχηγός του Μιχαλολιάκου, Χρήστος Παππάς.

Σίριαλ Μπογδάνου

Σε σχόλιο της η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει αναφορικά με τις χτεσινές συλλήψεις στο Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια:

«Είναι εμφανές πως το καλοστημένο σίριαλ του Μπογδάνου και των ακροδεξιών της Νέας Δημοκρατίας, που το μεσημέρι έστειλαν τις κάμερες και τα ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο και το βράδυ στα Εξάρχεια, έγινε για να τρομοκρατήσουν την κοινωνία και να την αποπροσανατολίσουν από τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την έξαρση της πανδημίας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ