ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο στις Επιτροπές τα ν/σ για ανακεφαλαιοποίηση & προαπαιτούμενα

Αύριο στις Επιτροπές τα ν/σ για ανακεφαλαιοποίηση & προαπαιτούμενα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εισέρχονται αύριο στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής τα νομοσχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν την καταβολή της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ όπως αποφάσισε σε σημερινή της συνεδρίαση η Διάσκεψη των Προέδρων.

Αμφότερα τα νομοσχέδια κατατέθηκαν σήμερα και η συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα στην Επιτροπή Οικονομικών φέρουσα τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ώστε να ψηφιστεί το Σάββατο από την ολομέλεια.

Από την άλλη και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή για τα προαπαιτούμενα θα ξεκινήσει αύριο το πρωί με τη διαδικασία όμως του επείγοντος και θα συνεχιστεί από την ερχόμενη εβδομάδα, στη διάρκεια της οποία θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια.

Αναφορικά με την υλοποίηση των προαπαιτουμένων, από το πρωί σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συσκέψεις με τους συνεργάτες του ενόψει της κατάθεσης των νομοσχεδίων.

Στόχος τόσο του υπουργού Οικονομικών όσο και του αναπληρωτή του, Γ. Χουλιαράκη σήμερα στο EuroWorking Group ήταν να πεισθούν οι εμπειρογνώμονες της Ευρωζώνης ότι έχει ήδη εφαρμοστεί το 90% των προαπαιτουμένων και συνεπώς η Ελλάδα δικαιούται τη δόση των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ από τις σημερινές συζητήσεις στις Βρυξέλλες, η εκταμίευση της επόμενης δόσης ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Όπως ανέφεραν αυτές οι πηγές, παραμένουν κάποιες εκκρεμότητες για να κλείσει η εφαρμογή του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, η ολοκλήρωση της οποίας εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές.

Δραγασάκης: Μέχρι Κυριακή η ψήφιση της ανακεφαλαιοποίησης

Οι εξελίξεις στο θέμα των τραπεζών και της ανακεφαλαιοποίησής τους απασχόλησαν σήμερα τη συνάντησή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε μετά τη συνάντηση ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση "να είναι η τελευταία" δεδομένων των πόρων που έχουν διατεθεί μέχρι τώρα από το ελληνικό Δημόσιο.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει ψηφιστεί ο νόμος και από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Εκτίμησε μάλιστα ότι ο λόγος για τον οποίο δεν πέτυχαν οι προηγούμενες προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης σχετιζόταν με το γεγονός ότι δεν είχαν συνοδευτεί από τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, τα οποία χαρακτήρισε "το μεγάλο βαρίδι, τη μαύρη τρύπα".

Μίλησε για αντιμετώπιση του ζητήματος σε ένα "πλαίσιο πολιτικής που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία", αποτρέποντας "την αγοραπωλησία δανείων". Εμείς θέλουμε, είπε ο κ. Δραγασάκης, "να συνδέσουμε τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας".

Επανέλαβε ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησης "ήταν να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση με τρόπο που δεν θα θιγούν οι καταθέσεις, που σημαίνει πρέπει να γίνει εντός του 2015, διότι από τον επόμενο χρόνο μπαίνει σε εφαρμογή μια οδηγία που επιβάλει το κούρεμα καταθέσεων πάνω από ένα ύψος".

Σύμφωνα πάντως με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece, οι συζητήσεις των εμπλεκομένων στην κατάρτιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση (ΤΧΣ, ΤτΕ και ΥΠΟΙΚ) με τους θεσμούς συνεχίζονται και σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ