ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιχμηρά σχόλια ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ για την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια

Αιχμηρά σχόλια ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ για την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια
Turkish Presidency via AP, Pool

Η αντιπολίτευση σχολίασε με αιχμηρό τρόπο την επίσκεψη Ταγίπ Ερντογάν στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε:

«Η αυριανή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αμμόχωστο συνιστά βάναυση προσβολή του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο Γκουτιέρες και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας»

Όχι στην υποχωρητικότητα

Πιο σκληρό το ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωσή του, η οποία επισημαινει:

«Η Τουρκία με την παρουσία του κ. Ερντογάν στα Βαρώσια και του Oruc Reis έξω από την Ρόδο, συνεχίζει και κλιμακώνει τις επιθετικές ενέργειες και επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Περιφρονεί κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Έχει αποδειχθεί ότι ο κ. Ερντογάν μόνο αποφασιστική και αποτελεσματική στάση καταλαβαίνει.

Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει ρότα. Να εγκαταλείψει την υποχωρητικότητα που δίνει και πρόφαση στους εταίρους μας να αποφύγουν συγκεκριμένες αποφάσεις κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Να κινηθεί οργανωμένα αυτή τη φορά ώστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου να αντιληφθεί ότι η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την Ειρήνη και την Ασφάλεια στη περιοχή και να αποφασίσει ουσιαστικές κυρώσεις.

Να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει με κάθε μέσο την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η επίσκεψη

Επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο και στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, την οποία άνοιξαν πρόσφατα οι κατοχικές αρχές, πραγματοποεί σήμερα, Κυριακή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον αρχηγό των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Η επίσκεψη πραγματοποείται με αφορμή των εκδηλώσεις για την ανακήρυξη της αυτοαποκαλούμενης και μη αναγνωρισμένης διεθνώς «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)».

Η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, όσο και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ