ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: Εντατική προετοιμασία για Πολυτεχνείο – Πρωτοβουλία ενάντια στην απαγόρευση

ΚΚΕ: Εντατική προετοιμασία για Πολυτεχνείο – Πρωτοβουλία ενάντια στην απαγόρευση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Δεν υποχωρεί το ΚΚΕ παρά την καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων που ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο κομματικός μηχανισμός ετοιμάζεται εντατικά για τη διαδήλωση του Πολυτεχνείου 17ης Νοεμβρίου. Η γραμμή του κόμματος εκφράζεται από την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου:

«Αυτές οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που ξέρει και να παλεύει και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Περισσός ετοιμάζει μια κινητοποίηση στο πρότυπο αυτής του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά, δηλαδή πολύ πειθαρχημένης και οργανωμένης, με αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Κομματικές πηγές κάνουν λόγο για κλίμα ενθουσιασμού στις τάξεις των κομματικών μελών, παρά τις επιθέσεις της κυβέρνησης.

Απαράδεκτη η απαγόρευση

Το CNN Greece ζήτησε από τον Γιάννη Γκιόκα, βουλευτή υπεύθυνο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, ένα σχόλιο για την απαγόρευση και τη στάση του κόμματος στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο κ. Γκιόκας μας είπε:

«Η απόφαση της κυβέρνησης να προσχωρήσει σε καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων, τις ημέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου, είναι ηθικά, πολιτικά , ακόμη και συνταγματικά απαράδεκτη.

Η επίκληση της πανδημίας είναι προσχηματική και μόνο. Μια λαϊκή κινητοποίηση που τηρεί τα μέτρα προστασίας δεν είναι απειλητική για τη δημόσια υγεία. Απειλητική αντίθετα είναι η έλλειψη μέτρων προστασίας στα μέσα μεταφοράς , στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς κτλ., για την οποία υπεύθυνη είναι αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση .»

Ο κ. Γκιόκας προσέθεσε ότι:

Προφανώς αυτός είναι και ο στόχος του κυβερνητικού αυταρχικού παροξυσμού . Να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στο λαό, που αγωνίζεται για τα αυτονόητα. Αυτός ο αγώνας προσαρμόζεται μεν, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, όμως ούτε αναστέλλεται ούτε αναβάλλεται, όπως λένε αλλά κόμματα.

Ο αγωνιστικός εορτασμός του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρος όσο ποτέ και γι αυτό θα γίνει με όλα τα μέτρα προστασίας. Θα στείλει μήνυμα ανάτασης του λαού και θα ακυρώσει στην πράξη τις κυβερνητικές απαγορεύσεις. Το Πολυτεχνείο, άλλωστε , ούτε ήταν ούτε μπορεί να γίνει ποτέ κυβερνητική γιορτή.»

Πρωτοβουλία ενάντια στην απαγόρευση

Παράλληλα, νομικοί και συνδικαλιστές του ΚΚΕ έχουν πρωτοβουλία ενάντια στην απαγόρευση. Το σχετικό κείμενο θα απευθυνθεί σε βουλευτές πέραν του ΚΚΕ, καθώς και σε εκπροσώπους μαζικών φορέων. Το κείμενο που θα επιδοθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρει:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων […]

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ