ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρώσια: Ερντογάν και Τατάρ παραπέμπουν τους Ελληνοκύπριους σε «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»

Βαρώσια: Ερντογάν και Τατάρ παραπέμπουν τους Ελληνοκύπριους σε «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
ΑΠΕ

Ολοκληρώθηκε η προκλητική επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, συνοδεία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στα Βαρώσια. Με δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος παρέπεμψε τους Ελληνοκύπριους να διεκδικήσουν την επιστροφή των περιουσιών τους μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας».

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ, με τη συνοδεία του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μετέβησαν γύρω στις 16:30 το απόγευμα και υπό δυνατή βροχή, στην περιφραγμένη πόλη κοντά στο συγκρότημα διαμερισμάτων Σερενίσιμα, στην Λεωφόρο Κένεντι, στο παραλιακό μέτωπο του Βαρωσιού.

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να ανοίξουν και το μέρος του Βαρωσιού που είναι κλειστό, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου περιλαμβάνονταν σε διάφορες προτάσεις, και σε σχέση με το θέμα των απευθείας πτήσεων, αλλά όλες απορρίφθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Γι αυτό, είπε, θεωρήσαμε ότι πλέον πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στους παλιούς ιδιοκτήτες, μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» να αποκτήσουν τις εδώ περιουσίες τους.

Αυτό το θέμα, πρόσθεσε, το συζήτησαν πρώτα εσωτερικά και αφού πήραν και τη στήριξη του Τούρκου Προέδρου και της τουρκικής κυβέρνησης, προχώρησαν στο βήμα.

Αυτό το βήμα, είπε, είναι ένα ανθρώπινο βήμα, θα συμβάλει στην ανάπτυξη αυτής της όμορφης περιοχής, «το κάναμε για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι θέλει να απευθυνθεί στους «Ελληνοκύπριους γειτονές μας» ότι μπορούν να αιτηθούν για επιστροφή των περιουσιών τους με αυτόν τον τρόπο, μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας».

«Αφού είδα την κλειστή περιοχή του Βαρωσίου, είναι να προβληματίζεται κανείς γιατί, ως βορράς και ως νότος, αυτά τα μέρη με όλη αυτή την ομορφιά κρατήθηκαν μακριά από τον κόσμο», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι και οι Ελληνοκύπριοι μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις περιουσίες τους στο Βαρώσι και αφού γίνει αυτό, «το θέμα εδώ θα λυθεί».

«Είπαμε να κάνουμε ένα βήμα, να διανύσουμε μια απόσταση, γιατί η διεθνής κοινότητα ποτέ δεν έλαβε υπόψην στον δίκαιο διαμοιρασμό», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας πως μετά το δημοψήφισμα του 2004 και παρά τις προειδοποιήσεις, η ΕΕ έκανε μέλη της την «νότια Κύπρο» -κατά την έκφρασή του- και άφησε την «βόρεια Κύπρο» στην απομόνωση.

«Ως άτομο που συμμετείχα σε εκείνες τις συνομιλίες», συνέχισε ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στην περίοδο των διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου Ανάν, «δεν είναι εύκολο να χωνέψεις την αδικία που έγινε στην τδβκ». «Πλέον, πρέπει να κόψουμε εμείς, τον ομφάλιο λώρο».

Μια νέα διαδικασία ξεκίνησε πλέον με ταχύτητα, με την εργασία που έχει γίνει στο Βαρώσι, πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν προσθέτοντας ότι «είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής εδώ και περιμένουν την ημέρα που θα τους συναντήσουν».

Λόγω της βροχής και της καθυστέρησης στο πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου, η συνοδεία του οδηγήθηκαν κατευθείαν και μόνο στο χώρο του λευκού σπιτιού – κιόσκι με θέα προς τη θάλασσα και μετά τις δηλώσεις αναχώρησαν για την Λευκωσία, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου για τον κορωνοϊό, το οποίο χτίστηκε σε περίπου δύο μήνες με χρήματα από την Τουρκία.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ