ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Συγκεντρώσεις και πορείες την ώρα που ισχύει γενικό lockdown δεν επιτρέπονται

Πέτσας: Συγκεντρώσεις και πορείες την ώρα που ισχύει γενικό lockdown δεν επιτρέπονται
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Συγκεντρώσεις και πορείες την ώρα που ισχύει γενικό lockdown δεν επιτρέπονται. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καλεί σε απείθεια κατά των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Σε μια πορεία ο μόνος που θα γιορτάσει θα είναι ο κορωνοϊός. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχετικά με την επέτειο του Πολυτεχνείου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

«Στις δύσκολες αυτές ώρες, είναι αυτονόητο πως οφείλουμε να τιμήσουμε την αυριανή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με έναν διαφορετικό τρόπο. Όπως διαφορετικά γιορτάσαμε το Πάσχα και όπως διαφορετικά - χωρίς παρελάσεις - τιμήσαμε την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, έτσι διαφορετικά θα τιμήσουμε και αυτή τη σημαντική για τη Δημοκρατία μας επέτειο», σημείωσε ο κ. Πέτσας και συνέχισε λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε σχετική έκκληση από το βήμα της Βουλής και οι Υπουργοί Επικρατείας και Προστασίας του Πολίτη Γ. Γεραπετρίτης και Μ. Χρυσοχοΐδης, επικοινώνησαν με τα πολιτικά κόμματα για να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί.

Στη συνέχεια παρέθεσε τα λόγια του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είπε τα εξής: «Απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι. Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών. Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο. Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας».

Για τους ελέγχους και την τήρηση των μέτρων

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η τήρηση των μέτρων αποτελεί κοινή υποχρέωση και εξαιρέσεις δεν δικαιολογούνται. Για τον σκοπό αυτό έχουν ενταθεί - και θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς-, όπως είπε, οι έλεγχοι για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) έκαναν το τριήμερο από την Παρασκευή έως και την Κυριακή συνολικά 195.000 ελέγχους και κατέγραψαν 6.279 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 536.700 ευρώ και αναστολή λειτουργίας σε δύο (2) καταστήματα για μη τήρηση των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Για το σύστημα υγείας και το εμβόλιο

«Παρά την σχετικά καλύτερη θέση της Ελλάδας έναντι των περισσοτέρων άλλων ευρωπαϊκών κρατών, καταγράφεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων», ανέφερε και εξήγησε ότι κινούμαστε σε δύο επίπεδα.

«Το πρώτο είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας για να αντέξει το δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή είναι σε λειτουργία 1.170 κρεβάτια ΜΕΘ, έναντι των 557 που είχε αφήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Από αυτά, τα μισά περίπου είναι ΜΕΘ για COVID περιστατικά. Έχουμε ήδη προβεί σε περισσότερες από 7.000 προσλήψεις και προχωράμε σε έκτακτη αξιοποίηση ιατρικού προσωπικού», όπως είπε και συμπλήρωσε:

«Τη στιγμή αυτή, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει τον σχεδιασμό για αύξηση των κλινών Μ.Ε.Θ.-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας».

«Το δεύτερο είναι ο άμεσος περιορισμός της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα. Τόσο γιατί το νέο κύμα είναι πολύ πιο σφοδρό από το πρώτο, όσο και γιατί υπάρχει κόπωση όλων μετά από 8,5 μήνες πολέμου απέναντι σε αυτόν τον αόρατο εχθρό».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι οι επόμενες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες στη μάχη μας με τον κορωνοϊό. Και χρειάζεται να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στον στόχο μας.

«Με την βοήθεια της επιστήμης, είμαστε κοντά στο εμβόλιο. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να δούμε μέσα από την καταχνιά της πανδημίας, την κορυφή του βουνού στο οποίο ανεβαίνουμε τόσους μήνες. Ας μην χαλαρώσουμε για να μην κυλήσουμε πίσω.

Η χώρα μας – με τις προαγορές που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – εξασφάλισε 25 εκ. δόσεις και προχωρά στον σχεδιασμό του εμβολιασμού, εντάσσοντας στις πρώτες φάσεις το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες».

Για τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των σχολείων, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι η αναστολή δεν βασίστηκε στο επιδημιολογικό φορτίο των σχολικών μονάδων το οποίο εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα - όπως επισημαίνουν οι ειδικοί - δεν είναι η μετάδοση στο σχολικό περιβάλλον, αλλά η έντονη κινητικότητα που προκαλείται από γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς και από δασκάλους και διοικητικό προσωπικό».

«Σε αυτήν ακριβώς τη διαπίστωση βασίστηκε και σχετική εισήγηση της Επιτροπής των επιδημιολογών. Είναι περισσότερα από 650.000 παιδιά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και γίνονται αντίστοιχες μετακινήσεις των συνοδών τους. Αιτία λοιπόν της απόφασης είναι η κινητικότητα μέρους του πληθυσμού και στόχος ο περιορισμός της», σημείωσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τηλεοπτικά μαθήματα για τους μαθητές του δημοτικού που άρχισαν από σήμερα το πρωί να προβάλλονται από την ΕΡΤ2, ενώ σημείωσε ότι από την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου θα ξεκινήσει για τη βαθμίδα αυτή και η τηλεκπαίδευση. Θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα δημοτικά, και από τις 2 έως τις 4:20 μμ για τα νηπιαγωγεία.

Όπως είπε, από σήμερα, Δευτέρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών, μπορούν να εργάζονται είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25%, είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους, είτε να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, η διοίκηση κάθε δημόσιας υπηρεσίας είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, είτε θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, είτε θα κάνουν χρήση άδειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμα ότι στις επόμενες δύσκολες μέρες, καλείται και η Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στη στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων. Το προσωπικό που εργάζεται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί σε κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες. Ιδίως, μάλιστα για την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που στηρίζει συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας και όσους άλλους έχουν ανάγκη.

Για τα μέτρα στήριξης

Στον τομέα της Οικονομίας, αναφέρθηκε στις «νέες πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή των Ελλήνων, απέδειξε, άλλη μια φορά, ότι νοιαζόμαστε για τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πριν τα Χριστούγεννα, θα δοθεί ενίσχυση σε άτομα που δεν έχουν τύχει της ενίσχυσης της Πολιτείας μέσω των μέτρων για την πανδημία και βρίσκονται στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας.

Πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, στο νομοσχέδιο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων πληττόμενων από το lockdown τριών εβδομάδων που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα περιλαμβάνεται τροπολογία που θα δίνει λύση στο πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών. Η τροπολογία θα προβλέπει το «πάγωμα» αποπληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες, ενώ θα ενταχθούν κι άλλες ρυθμίσεις όπως η παράταση του ΦΠΑ στο 6% για τις μάσκες και μετά το τέλος του έτους.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι «ήδη προχωράμε στην υλοποίηση του 4ου κύκλου, τις προσεχείς ημέρες, και του 5ου κύκλου, τον επόμενο μήνα, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με σημαντικά διευρυμένο πεδίο δικαιούχων. Και στους δύο κύκλους, το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί στο Κράτος, ενώ αθροιστικά θα διοχετευθούν πόροι συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία».

«Έτσι, η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα ξεπεράσει συνολικά τα 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Μαζί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, η συνολική «ένεση» ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αναμένεται να υπερβεί τα 11-12 δισ. Ευρώ».

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε ότι μετά την έκδοση νέας παράνομης Navtex για περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Τουρκία προχώρησε χθες σε νέα πρόκληση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

«Με την παρουσία του στην στρατιωτική παρέλαση που έγινε στην κατεχόμενη Λευκωσία, με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέδειξε την πραγματική διάσταση του Κυπριακού που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή κυπριακών εδαφών», είπε και συμπλήρωσε:

«Και με την επίσκεψή του στο περίκλειστο και ακατοίκητο από το 1974 τμήμα των Βαρωσίων έδειξε προκλητική περιφρόνηση στα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Οι ενέργειες αυτές συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς και θα συζητηθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο».

«Η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, λειτουργική και -άρα- βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου», κατέληξε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ