ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραματική έκκληση Ακιντζί: Μόνο οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να σταματήσουν τα σχέδια του Ερντογάν

Δραματική έκκληση Ακιντζί: Μόνο οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να σταματήσουν τα σχέδια του Ερντογάν
Μουσταφά Ακιντζί AP Photo/Nedim Enginsoy

Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, καταγγέλλει παρέμβαση της Τουρκίας στις πρόσφατες εκλογές στα Κατεχόμενα και προβλέπει ότι στο Κυπριακό βαδίζουμε προς την τελική λύση της οριστικής διχοτόμησης.

Σε ανάρτησή τους στο Facebook, ο κ. Ακιντζί τονίζει ότι «είναι γεγονός ότι με τη λύση των δύο κρατών οδηγούμαστε προς το τέλος». Τόσο ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, όσο και η Τουρκία, υποστηρίζουν ανοικτά την λύση αυτή.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κ. Τατάρ διακήρυξαν εκ νέου τη θέση τους αυτή κατά την επίσκεψή τους, την Κυριακή, στα Βαρώσια, στο μέχρι πρόσφατα περίκλειστο προάστιο της Αμμοχώστου.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Μουσταφά Ακιντζί έχει ως εξής:

«Είναι γεγονός ότι αναφερόμενοι συνεχώς σε μία λύση δύο κρατών οδηγούμαστε προς μία τέτοια κατάληξη. Το ένα από τα δύο κράτη θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, το άλλο όμως θα είναι η Τουρκική Δημοκρατία, από την οποία θα εξαρτάται η βόρεια Κύπρος ακόμα πιο πολύ. Όπως έχουμε προειδοποιήσει αρκετά νωρίς, η Νότια Κύπρος δεν θα γειτονεύει με την Τουρκία μέσω θαλάσσης, αλλά θα είναι γείτονας και πάνω στο νησί. Αναμφίβολα οι ελληνοκυπριακές διοικήσεις έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτήν την εξέλιξη. Η πιο ανησυχητική πτυχή του θέματος είναι ότι ο τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει υιοθετήσει αυτή την πορεία. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθούμε να εξηγήσουμε την κατάσταση αυτή με το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν υπάρχει κανείς που να μην γνωρίζει ότι στις τελευταίες εκλογές υπήρξε σφετερισμός της βούλησης (σ.σ. των ψηφοφόρων), με ξεκάθαρες παρεμβάσεις από την εξουσία στην Τουρκία. Εάν ο τουρκοκυπριακός λαός συνειδητοποιήσει ότι είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να αποτρέψει το τέλος στο οποίο τον παρασύρουν, τότε θα μπορέσει να σταματήσει αυτή την πορεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ