ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κωνσταντινούπολη ο Πομπέο - Η φράση που ενόχλησε την Τουρκία

Στην Κωνσταντινούπολη ο Πομπέο - Η φράση που ενόχλησε την Τουρκία
Τον Αμερικανό ΥΠΕΞ υποδέχτηκε στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρέσβης στην Άγκυρα, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ. AP Photo/Patrick Semansky, Pool

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται από τη Δευτέρα το απόγευμα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προερχόμενος από το Παρίσι, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε επτά χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έφθασε το πρωί της Τρίτης στο Φανάρι, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μάικ Πομπέο είχε ανακοινώσει ότι θα επισκεπτόταν τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

«Οι συνομιλίες θα διαφέρουν προφανώς σε κάθε χώρα, [με] πολλά διαφορετικά πράγματα που πρέπει να καλυφθούν, αλλά είμαι βέβαιος ότι πολλές από αυτές θα επικεντρωθούν στις ιστορικές προσπάθειες αυτής της διοίκησης για τη δημιουργία ειρήνης και συνεργασίας σε όλη τη Μέση Ανατολή» αναφερόταν στην ανακοίνωση.

«Μετά το Παρίσι, ο Γραμματέας Πομπέο θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για να συναντηθεί με την Παναγία του Οικουμενικού Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίου Ι, για να συζητήσει θρησκευτικά θέματα στην Τουρκία και την περιοχή και να προωθήσει την ισχυρή μας στάση για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο», περιλάμβανε επίσης η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που προκάλεσε την οργή της Τουρκίας, καθώς ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή άλλους Τούρκους αξιωματούχους.

«ΗΠΑ και Ευρώπη να συνεργαστούν για να πείσουν τον Ερντογάν»

Ο Μάικ Πομπέο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Figaro» στράφηκε κατά του Ερντογάν καλώντας τον να αλλάξει στάση, ενώ χαρακτήρισε τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου «επιθετικές».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι, τις «πολύ επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας και την ανάγκη να «πεισθεί» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει τη στάση του.

«Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν για να πείσουν τον Ερντογάν ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον του λαού του» δήλωσε.

Αναφέρθηκε στη «στήριξη» που προσφέρει η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν ή στο γεγονός ότι έχει μεταφέρει συριακές δυνάμεις στην περιοχή. «Μιλήσαμε επίσης για τη δράση της στη Λιβύη, όπου επίσης έχει μεταφέρει δυνάμεις από τρίτες χώρες ή για τη δράση της στην Ανατολική Μεσόγειο και θα μπορούσα να συνεχίσω αυτόν τον κατάλογο», συνέχισε ο Πομπέο.

«Η αμερικανική θέση είναι ότι η διεθνοποίηση αυτών των συγκρούσεων είναι επιβλαβής «και βλάπτει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Επομένως, καλέσαμε όλες τις χώρες να σταματήσουν να επεμβαίνουν στη Λιβύη, είτε είναι οι Ρώσοι, Τούρκοι ή άλλοι», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. «Το ίδιο πράγμα ισχύει και για το Αζερμπαϊτζάν» ανε΄φερε για να καταλήξει:

«Μας ανησυχεί η αυξανόμενη χρήση τουρκικών στρατιωτικών δυνατοτήτων».

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε την οργή της για την συζήτηση περί «θρησκευτικών ελευθεριών» που συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα της συνάντησης. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι τόνισε ότι στη χώρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα θρησκευτικών ελευθεριών, υπογραμμίζοντας ότι «θα ήταν πιο ταιριαστό για τις ΗΠΑ να κοιταχθούν πρώτα στον καθρέφτη και να δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο ρατσισμός, η εχθρότητα έναντι του Ισλάμ και τα εγκλήματα μίσους».

Μετά την Τουρκία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συνεχίσει την περιοδεία του στη Γεωργία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Ηλία, την Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια σε χώρες του Κόλπου.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Βαρθολομαίου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τη σημερινή συνάντηση, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, του κ. Βαρθολομαίου με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ