ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Δελτίο τύπου / POOL

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τη σημερινή συνάντηση, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, του κ. Βαρθολομαίου με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μάικ Πομπέο είχε ανακοινώσει ότι θα επισκεπτόταν τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

«Οι συνομιλίες θα διαφέρουν προφανώς σε κάθε χώρα, [με] πολλά διαφορετικά πράγματα που πρέπει να καλυφθούν, αλλά είμαι βέβαιος ότι πολλές από αυτές θα επικεντρωθούν στις ιστορικές προσπάθειες αυτής της διοίκησης για τη δημιουργία ειρήνης και συνεργασίας σε όλη τη Μέση Ανατολή» αναφερόταν στην ανακοίνωση.

«Μετά το Παρίσι, ο Γραμματέας Πομπέο θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για να συναντηθεί με την Παναγία του Οικουμενικού Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίου Ι, για να συζητήσει θρησκευτικά θέματα στην Τουρκία και την περιοχή και να προωθήσει την ισχυρή μας στάση για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο», περιλάμβανε επίσης η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που προκάλεσε την οργή της Τουρκίας, καθώς ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή άλλους Τούρκους αξιωματούχους.

Μάλιστα, ο Μάικ Πομπέο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Figaro» στράφηκε κατά του Ερντογάν καλώντας τον να αλλάξει στάση, ενώ χαρακτήρισε τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου «επιθετικές».

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε τηνοργή της για την συζήτηση περί «θρησκευτικών ελευθεριών» που συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα της συνάντησης.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι τόνισε ότι στη χώρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα θρησκευτικών ελευθεριών, υπογραμμίζοντας ότι «θα ήταν πιο ταιριαστό για τις ΗΠΑ να κοιταχθούν πρώτα στον καθρέφτη και να δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο ρατσισμός, η εχθρότητα έναντι του Ισλάμ και τα εγκλήματα μίσους».

Μετά την Τουρκία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συνεχίσει την περιοδεία του στη Γεωργία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Ηλία, την Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια σε χώρες του Κόλπου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ