ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ενός λεπτού σιγή για την επέτειο του Πολυτεχνείου - Kριτική για την απαγόρευση της πορείας

Βουλή: Ενός λεπτού σιγή για την επέτειο του Πολυτεχνείου  - Kριτική για την απαγόρευση της πορείας
ΙΝΤΙΜΕ

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής.

Σε ειδική συνεδρίαση το Κοινοβούλιο τίμησε την επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ νωρίτερα αντιπροσωπεία του Σώματος με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κώστα Τασούλα κατέθεσε στεφάνι προς τιμή των ηρώων του.

Στο νόημα της ημέρας αναφέρθηκαν τόσο ο αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Αθανασίου όσο και βουλευτές απ' όλα τα κόμματα.

«Ο αγώνας κατά της δικτατορίας ήταν αγώνας της Ελλάδας, αγώνας όλων των Ελλήνων, αγώνας υπερκομματικός. Μια ήταν η ιδεολογία του. Αγώνας για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, αγώνας για την Ελλάδα. Κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχηματισμός, καμιά πολιτική δύναμη δεν αποφάσισε, σχεδίασε η οργάνωσε την εξέγερση», είπε ο κ. Αθανασίου, ενώ η Σοφία Βούλτεψη σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις αντιδράσεις για την απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων, είπε πως «κάθε συσχέτιση της χούντας με γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο της Δημοκρατίας, είναι ανιστόρητη. Κάθε ταύτιση πρακτικών της χούντας με νόμιμες αποφάσεις της Δημοκρατίας είναι επικίνδυνη».

Αυταρχισμό καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «αυτή τη στιγμή το Πολυτεχνείο τρομάζει και αυτό γιατί είναι επίκαιρο όσο ποτέ».

Για όξυνση και προσχηματική συναίνεση εκ των υστέρων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΚΙΝΑΛ, ο οποίος σχολιάζοντας τη στάση του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25 είπε πως όσοι επιμένουν στην πορεία, είπε πως η πορεία δεν είναι φετίχ. «Όσοι λένε για την πορεία, ακόμη και με τήρηση των μέτρων, απαντούμε πως δεν υπάρχει προστασία με συνθήκες μαζικότητας, φέτος λόγω της πανδημίας επιβάλλεται να τιμήσουμε την επέτειο με άλλους τρόπους», ανέφερε

«Χαιρετίζουμε τις αγωνιστικές δραστηριότητες, από το πρωί, σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, έξω αμερικάνικη πρεσβεία, έξω από το χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ που σπάνε την κυβερνητική απαγόρευση», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και υποστήριξε ότι το θέμα είναι η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Καταδίκασε την απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων, λέγοντας ότι μας οδηγεί σε άλλες εποχές και ανέφερε ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι λαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας.

«Οι ίδιοι πολιτικοί αρχηγοί που δυστυχώς απαξίωσαν με την εκκωφαντική τους απουσία την κατάθεση στεφάνων και τον αγώνα ενάντια στον φασισμό την 28η Οκτωβρίου λόγω «μέτρων πανδημίας» για το φόβο συνωστισμού, σήμερα, «αγνοώντας» τον φόβο, «συνωστίστηκαν» μπροστά σε κάμερες. Με την συμπεριφορά αυτή απεδείχθησαν κατώτεροι των περιστάσεων, αφού η κυβέρνηση παραβίασε την λογική και τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραβίασαν τη νομιμότητα. Γιατί το έπραξαν; Ο νοών νοείτω", ανέφερε σε δήλωση του ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη εξαπέλυσε ο Κλέων Γρηγοριάδης από το ΜέΡΑ 25 που σημείωσε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και οι βουλευτές του θα περπατήσουν πάνω στα βήματα των αγωνιστών του '73. «Παρακαλώ ολόθερμα όλους, γρηγορείτε, από την Παρασκευή η δημοκρατία μας κινδυνεύει σοβαρά, καθώς ο υπουργός, υποτίθεται, Προστασίας του Πολίτη τηλεφώνησε στον κ. Βαρουφάκη και του προανήγγειλε ότι αν ίδιος και οι βουλευτές περπατήσουν στο λεκανοπέδιο, όπως έχουν αυτονόητο δικαίωμα να πράξουν, θα συλληφθούν», είπε και πρόσθεσε πως στη συνάντηση τους χθες με τον Γιώργο Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου έλαβαν διαβεβαιώσεις πως αυτό δεν θα συμβεί και ότι μάλλον έκανε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, καθώς οι βουλευτές μπορούν ελεύθερα να κινούνται στην επικράτεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ