ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Το Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζεται να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος

Κύπρος: Το Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζεται να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος
Turkish Presidency via AP, Pool

Το Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζεται να αναγνωρίσει επισήμως την παράνομη και μη αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα τουρκοκυπριακή οντότητα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)» και θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις φιλικές προς την Τουρκία χώρες, αναφέρει σε δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Turkiye.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανοίγει τον δρόμο για αυτή την εξέλιξη, καθώς το Μπακού απέφευγε να αναγνωρίζει το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο, φοβούμενο ότι μία τέτοια κίνηση θα νομιμοποιούσε την αναγνώριση από χώρες της ΕΕ της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Στο παρελθόν το Αζερμπαϊτζάν είχε αναλάβει πρωτοβουλία για αναγνώριση της “ΤΔΒΚ”, ωστόσο οι προσπάθειες αυτές “πάγωσαν” εξαιτίας της απειλής από την πλευρά της ΕΕ ότι θα αναγνωρίσει την Αυτόνομη Δημοκρατία του Ορεινού Καραμπάχ» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Μετά την απόσυρση της Αρμενίας από τα εδάφη που κατείχε και την ενσωμάτωση του Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, αναμένεται να γίνει το βήμα για αναγνώριση της “ΤΔΒΚ”» σημειώνει η εφημερίδα.

Στο ίδιο δημοσίευμα προστίθεται ότι, παράλληλα με το Αζερμπαϊτζάν, ετοιμάζονται «να συνάψουν επίσημες σχέσεις και να αναγνωρίσουν» το κατοχικό καθεστώς ως ανεξάρτητο κράτος και άλλες τέσσερις χώρες «φίλες» της Τουρκίας: το Πακιστάν, η Λιβύη (σ.σ. προφανώς εννοεί την κυβέρνηση της Τρίπολης), το Μπαγκλαντές και η Γκάμπια.

Στο πλαίσιο αυτό ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναμένεται το προσεχές διάστημα να επισκεφθεί πρώτα το Αζερμπαϊτζάν και στη συνέχεια το Πακιστάν και τη Λιβύη.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, έχει ήδη προσκαλέσει τον Ερσίν Τατάρ για συνομιλίες στο Μπακού, όπου αναμένεται να τον υποδεχθεί με τιμές αρχηγού κράτους.

Η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ανακηρύχθηκε από το κατοχικό καθεστώς το 1983, εννέα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα πλην της Τουρκίας.

Το σενάριο αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος από το Αζερμπαϊτζάν αναπαράγεται τις τελευταίες ημέρες από τουρκικά και τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευρισκόμενος την Κυριακή στα Κατεχόμενα, έστειλε χαιρετίσματα στους «Αζέρους αδελφούς» και έκανε αναφορά σε «ένα έθνος, τρία κράτη».

Προέτρεψε τον Ερσίν Τατάρ να επισκεφθεί το συντομότερο δυνατό το Μπακού. Η ερμηνεία που δίδεται είναι πως ο Ερντογάν θέλει να εξαργυρώσει με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξη που δόθηκε από την Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ