ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρατείνεται η Σύνοδος Κορυφής - Νέες προτάσεις από την Τουρκία

Παρατείνεται η Σύνοδος Κορυφής - Νέες προτάσεις από την Τουρκία
REUTERS/ YVES HERMAN

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία παρατάθηκε μετά την δέσμευση του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, να προσφέρει «νέες ιδέες» που κινούνται πέρα από αυτές που εξέθεσε στην γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να ανακοπεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής διαφοροποιείται και ακυρώνεται η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το γεύμα, μεταξύ του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Μετά το γεύμα θα ακολουθήσει η Σύνοδος των 28 ηγετών και μετά το τέλος της θα επιστρέψει ο Α. Νταβούτογλου για το δείπνο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος είναι πρώτα να παρουσιάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός τις θέσεις του, έπειτα να συμφωνήσουν οι 28 σε μια κοινή θέση και να επιστρέψει στο δείπνο ο Τούρκος πρωθυπουργός για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

«Απαιτούν περισσότερα αλλά προσφέρουν και περισσότερα,» δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο ίδιος δήλωσε πως ο Νταβούτογλου πρόκειται να βάλει κι άλλες προτάσεις στο τραπέζι, κατά την διάρκεια του γεύματος εργασίας των 28 κι ότι η σύνοδος θα συνεχιστεί μέχρι το απόγευμα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία πάνω σε αυτές.

Παράλληλα, ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει περισσότερα από 3 δις ευρώ, για τα οποία έχει δεσμευθεί η Ε.Ε. ώστε να εξσφαλιστεί ότι ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες των Σύρων προσφύγων στο τουρκικό έδαφος, ενώ ζητά επιτάχυνση των ενταξιακών συνομιλιών και την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τις μετακινήσεις των Τούρκων στην Ευρώπη, αυτή την άνοιξη.

Σε αντάλαγμα, η Άγκυρα δηλώνει έτοιμη να υποδεχτεί στο έδαφός της μη Σύρους μετανάστες οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια για χορήγηση ασύλου στην Ευρώπη ενώ αποδέχεται να επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι διασώζονται στα χωρικά της ύδατα.

euco2

REUTERS/Olivier Hoslet/Pool

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ελπίζει ο πρωθυπουργός (σ.σ. Νταβούτογλου) θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με 3 δις ευρώ για την προσφυγική κρίση.

«Έχουμε ήδη δαπανήσει 10 δις δολάρια για 3 εκατομμύρια ανθρώπους. Μας υποσχέθηκαν 3 δις ευρώ, έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε. Ο πρωθυπουργός είναι στις Βρυξέλλες τώρα και ελπίζω να επιστρέψει με αυτά τα λεφτά, τα 3 δις ευρώ», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ