ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Η κληρονομιά που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό είναι πολύ βαριά

Μηταράκης: Η κληρονομιά που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό είναι πολύ βαριά
ΙΝΤΙΜΕ

«Η κληρονομιά που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαιτέρως στο μεταναστευτικό, είναι πολύ βαριά και αυτό το ξέρουν, εντός και εκτός συνόρων, όλοι όσοι, βλέπουν ότι τα πράγματα στο μεταναστευτικό βελτιώνονται σταθερά, τόσο για τους Έλληνες πολίτες όσο και για τους αιτούντες άσυλο. Εφαρμόζοντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με αφορμή δήλωση του Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ψυχογιού.

Ο κ. Μηταράκης συνεχίζει λέγοντας πως:

«Δεν μας εκπλήσσει που η αξιωματική αντιπολίτευση στην προσπάθειά της να ξεχαστούν τα δικά της εγκλήματα στο μεταναστευτικό, προσπαθεί να υπονομεύσει την κυβέρνηση και τη χώρα. Η Ελλάδα φυλά πλέον αποτελεσματικά τα σύνορά της. Χωρίς επαναπροωθήσεις, αλλά με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχω ήδη τοποθετηθεί ότι είναι θετικό γεγονός για εμάς που υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη και περιμένουμε να λάμψει η αλήθεια.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, μία έκθεση που αφορά στην ταραγμένη περίοδο του περασμένου Μαρτίου, έχουμε ήδη απαντήσει με θεσμικό τρόπο. Τον περασμένο Μάρτιο αντιδράσαμε σωστά έναντι της προσπάθειας της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί και να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες για να παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να δημιουργήσει τετελεσμένα».

Και εξηγεί πως: «Από τότε μέχρι σήμερα, εκτός από τη μείωση των ροών, η κυβέρνηση καθιστά σταδιακά παρελθόν τις “Μόριες” και το χάος που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύει τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. Από τότε μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει αποσυμφορήσει τα νησιά, έχει επιταχύνει δραστικά τη διαδικασία αποφάσεων ασύλου, καθιστώντας παρελθόν τις αργές διαδικασίες ασύλου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ως αποτέλεσμα να παραμένουν οι άνθρωποι στις δομές για μήνες και χρόνια και κατασκευάζει νέες, κλειστές/ελεγχόμενες δομές, ασφαλείς, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Από τότε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση μετέφερε από τα ΚΥΤ των νησιών όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές φιλοξενίας. Και καταργεί τη ντροπή των προηγούμενων είκοσι ετών της προστατευτικής φύλαξης των ασυνόδευτων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα, δημιουργώντας περισσότερες από 2500 θέσεις φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Αυτή η κυβέρνηση τερματίζει την πρακτική που ντρόπιαζε τη χώρα μας για σχεδόν είκοσι χρόνια, και μας έχει καταστήσει στόχο σκληρής κριτικής από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μετά την μεταφορά όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά σε δομές φιλοξενίας , καταθέτει άμεσα διάταξη στη Βουλή, για να δοθεί και επισήμως τέλος σε αυτήν την πρακτική».

«Ας το πάρουν απόφαση στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα – και στο μεταναστευτικό – δεν γυρίζει πίσω», καταλήγει ο υπουργός.

Ψυχογιός για έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης: Ντροπιάζετε τη χώρα

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε νωρίτερα ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός, με αφορμή την έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η δήλωση του κ. Ψυχογιού:

«Η Έκθεση κόλαφος της CPT επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο τα όσα εδώ και μήνες φωνάζουμε και η Κυβέρνηση κυνικά αρνείται χωρίς επιχειρήματα ακολουθώντας μια πολιτική για να ικανοποιήσει το ακροδεξιό και συντηρητικό ακροατήριο.

Η παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ με την επαίσχυντη ΠΝΠ του Μαρτίου, με την οποία καταργήθηκε προσωρινά το δικαίωμα στο αίτημα για άσυλο, οι καταδίκες όσων λίγων κατάφεραν να περάσουν το ίδιο διάστημα με βαριές ποινές και η κράτηση τους σε φυλακές ποινικών, οι μαρτυρίες ξυλοδαρμών από ένστολους, η διεύρυνση του μέτρου της κράτησης ιδίως για τους ασυνόδευτους ανήλικους (μόνο θυμηδία προκαλεί η σχετική δήλωση του κου Μηταράκη),η ελλιπέστατη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας με τον κυνισμό και τη στοχοποίηση με την οποία αντιμετώπισε η πολιτεία τις καταγγελίες για push-backs δεν είναι παρά οι πιο έντονες πτυχές μιας πολιτικής που έχει ένα και μόνο αποτέλεσμα. Να εξαθλιώσει τους πρόσφυγες, να στρέψει απέναντί τους τις τοπικές κοινωνίες και να εκθέσεις διεθνώς της χώρα.

Ακόμα και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα το πρωί κοιτώντας προς την Ελλάδα έκανε σαφές ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτή η τακτική των επαναπροωθήσεων και ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες που διακινδυνεύουν την ανθρώπινη ζωή, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η σύγκληση του ΔΣ της Frontex με αντικείμενο τις επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές.

Το κερασάκι στην τούρτα της κατάρρευσης του κράτους δικαίου σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών ήρθε μόλις χθες, όταν ο πατέρας του εξάχρονου που πνίγηκε στα νερά του Αιγαίου λίγο έξω από την Σάμο βρέθηκε κατηγορούμενος για τον τραγικό θάνατο του ίδιου του παιδιού.

Δυστυχώς με τον ρυθμό που συνεχίζει να διευρύνει τις παραβιάσεις δικαιωμάτων και εγγυήσεων η Κυβέρνηση, θα χρειάζονται ολόκληροι τόμοι για την ετήσια Έκθεση και οι προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.

Κύριε Μηταράκη, κύριε Μητσοτάκη, σταματήστε τώρα να εκθέτετε τη χώρα και έναν λαό που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες αποτέλεσε παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ