ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των «27»: Παράταση στη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των «27»: Παράταση στη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών
AP Photo/Olivier Matthys

Την ανάγκη παράτασης των οικονομικών μέτρων ώστε να καλύψουν και το πρώτο τρίμηνο του 2021 υπογράμμισε πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα πρέπει να παραταθούν, ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ενημέρωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το προσχέδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Tαμείου Aνάκαμψης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει για την οριστική έγκριση του σχεδίου που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.

Σημείωσε, δε, ότι η Ελλαδα είναι από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησε τα rapid test και επισήμανε την ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και στις διαγνωστικές εξετάσεις, με έμφαση στα rapid tests.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται, όπως και όλες οι χώρες, ενώπιον μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης κατάστασης. Γι' αυτό, συμπλήρωσε, το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή.

Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον πρωθυπουργό, αλλά και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στα θετικά νέα που αφορούν την ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, τονίστηκε η αποφασιστικότητα της ΕΕ για συντονισμένη δράση και ορθή κατανομή των εμβολίων μετά από την έγκρισή τους από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μας λέει η υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας, που είναι το πολύ πολύ πρώτο βήμα, για να είναι δυνατόν να βγουν στην αγορά για τη BioNTech και τη Moderna, θα μπορούσε να συμβεί νωρίς το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου εάν όλα προχωρήσουν τώρα χωρίς κανένα πρόβλημα» ανέφερε σχετικά και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Συμπλήρωσε επίσης ότι «εργαζόμαστε σε μία εκστρατεία εμβολιασμού για να στηρίξουμε τα κράτη μέλη στο ζήτημα της επικοινωνίας, αναφορικά με τη σημασία των εμβολίων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ