ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακσόι: Αντί να απαντά στις Navtex, ας απαντήσει στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες η Αθήνα

Ακσόι: Αντί να απαντά στις Navtex, ας απαντήσει στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες η Αθήνα
AP Photo

Αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Χαμί Ακσόι απαντώντας στην Ελλάδα, που καταδίκασε την έκδοση της νέας παράνομης Navtex ζητώντας την άμεση ανάκλησή της.

«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ακόμη μία ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς και τις αντιρρήσεις του σχετικά με την ερευνητική δραστηριότητα του Oruc Reis που πραγματοποιείται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτοί οι ισχυρισμοί και οι αντιρρήσεις έχουν απαντηθεί με έξι ανακοινώσεις του υπουργείου μας από τον περασμένο Ιούλιο».

Μάλιστα, ο Ακσόι σημειώνει πως: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, αντί να προβαίνει σε ανακοίνωση κάθε φορά που εκδίδουμε μία νέα Navtex, θα ήταν καλύτερο πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Με σκληρή γλώσσα απάντησε στην τελευταία πρόκληση της Άγκυρας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 21-29 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη, ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή» αναφέρει η ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Δυστυχώς, η Τουρκία για μια ακόμα φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα. Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα».

Tο ελληνικό ΥΠΕΞ καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά και υπογραμμίζει πως «απομακρύνει ακόμη πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου».

Ζητά, μάλιστα, από την Άγκυρα να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex.

H ελληνική αντί-Navtex

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, η Αθήνα είναι απαντήσει στην τελευταία αυτή τουρκική πρόκληση με αντί-Navtex.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Νωρίτερα, σήμερα, η Τουρκία εξέδωσε Navtex που παρατείνει τις έρευνες του Oruc Reis -που ολοκληρώνονταν με βάση προηγούμενη Navtex στις 23 Νοεμβρίου- έως τις 29 Νοεμβρίου σε περιοχή νότια και νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο.

Ολόκληρη η ελληνική Navtex:

ZCZC HA11
211130 UTC NOV 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 711/20
SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20, THAT REFERS TO ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA INCLUDING GREEK TERRITORIAL SEA, WHERE GREECE HAS THE EXCLUSIVE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES. THIS NAVTEX AREA ALSO OVERLAPS GREEK CONTINENTAL SHELF AND FALLS WITHIN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA WHERE IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 292059 UTC NOV 20.

O χάρτης της τουρκικής Navtex αγγίζει τα όρια του Καστελόριζου:

Το «φλερτ» του Καλίν με τους Ευρωπαίους και το «γκριζάρισμα» του Ακάρ

Η έκδοση της παράνομης Navtex συνοδεύτηκε από την απόπειρα του Τούρκου υπουργού Άμυνας να… γκριζάρει εκ νέου το Αιγαίο.

Ωστόσο, οι νέες αυτές προκλήσεις έγιναν ενώ ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου… φλέρταρε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι «στρατηγική προτεραιότητα».

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν είπε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους πως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει να βλέπουν στρατηγικά τις σχέσεις του μπλοκ με την Τουρκία και να αφήσουν «στην άκρη όλε τις ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις και να δουν τους δεσμούς Τουρκίας – ΕΕ μέσω μιας “στρατηγικής νοοτροπίας”».

Ο Καλίν ταξίδεψε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 10-11 Δεκεμβρίου, όταν και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ