ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννη: Αν είχαμε κλείσει τη Θεσσαλονίκη πριν τις 26/10, ίσως ήταν μικρότερη η διασπορά

Μπακογιάννη: Αν είχαμε κλείσει τη Θεσσαλονίκη πριν τις 26/10, ίσως ήταν μικρότερη η διασπορά
Γιώργος Ζάχος / ΙΝΤΙΜΕ

«Η Ελλάδα είναι καλύτερη στην αντιμετώπιση της δεύτερης υγειονομικής κρίσης, απ’ ό,τι στην πρώτη», δήλωσε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μιλώντας στους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο στον Alpha, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε:

«Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή έχουμε φθάσει στα όρια στη Θεσσαλονίκη. Αν είχαμε κλείσει τη Θεσσαλονίκη πριν από τις 26 Οκτωβρίου, ενδεχομένως να είχαμε μικρότερη διασπορά. Για τις επόμενες 15 ημέρες η υγεία κάποιων εκ των ασθενών covid θα επιβαρυνθεί και θα χρειαστούν ΜΕΘ. Αν χρειαστεί νοσοκομείο εκστρατείας, θα το βάλουμε, όπως έκαναν πολλές χώρες. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μπορέσουν οι ασθενείς να έχουν περίθαλψη με αξιοπρέπεια όπως τους πρέπει. Αρχίζουν και μειώνονται οι εισαγωγές απλών κρεβατιών covid.»

Προσέθεσε ότι: «Έχω εμπιστοσύνη και στην ομάδα επιστημόνων και στην πολιτική προστασία και στο υπουργείο. «Να τους αναγνωρίζουμε ότι είναι νύχτα μέρα στη δουλειά, δίνοντας στους Έλληνες ό,τι καλύτερο διεθνώς. Ας τους πούμε ένα μεγάλο μπράβο.»

Σε ό,τι αφορά την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι: «Η εσωτερική σύγχυση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις».

Τουρκία και ΕΕ

Για τα ελληνοτουρκικά, η κ. Μπακογιάννης υποστήριξε ότι: «Η θέση της Τουρκίας έχει επιβαρυνθεί σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη χώρες που διαφοροποιούν τη θέση τους. Έχουμε ένα θέμα με την Ισπανία. Οι φίλοι του κυρίου Τσίπρα, οι Podemos, αντιστέκονται με πάθος. Θα υπάρξουν κι άλλες χώρες που θα αρνηθούν, όπως η Ουγγαρία. Ενώ μέχρι τώρα η Ευρώπη έλεγε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος βρείτε τα, έχει αλλάξει αυτή η λογική. Αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική της Τουρκίας έχει αποτέλεσμα στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης. Διακυβεύονται με τη στάση της Τουρκίας τα συμφέροντα της Ευρώπης. Το ερώτημα είναι αν η αλλαγή του Ερντογάν έχει ουσία, αντίκρισμα, ή αν είναι κίνηση τακτικής, Πρέπει οι Ευρωπαίοι να είναι πολύ προσεκτικοί. Να απαιτήσουν ουσιαστικά βήματα αλλαγής της πολιτικής για να μπούμε σε μια φάση ομαλοποίησης των σχέσεων».

Ο Μπάιντεν έχει αξίες

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών μίλησε ακόμα για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν,: «Όλοι γνωρίζουν ότι ο Μπάιντεν έχει τεράστια εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής,. Προτεραιότητά του θα είναι τα εσωτερικά θέματα των ΗΠΑ και θα αμβλύνει τον τραμπισμό που υπάρχει ακόμα έντονα. Έχει εξαγγείλει ότι θα επιστρέψει στις πολυμερείς υποχρεώσεις των ΗΠΑ. Θα έχει διαφορετικές σχέσεις με την Ευρώπη. Θα επιδιώξει συνεργασία και όχι διάλυση της Ευρώπης. Τον ξέρω ως γερουσιαστή και αντιπρόεδρο. Ήξερα ότι συνομιλώ με έναν άνθρωπο που έχει μεν προτεραιότητα τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά έχει δώσει μάχες για το Κυπριακό. Δεν θα του δείξεις πού είναι η Κύπρος στον χάρτη, είχαμε κι αυτές τις περιπτώσεις. Ο Μπάιντεν έχει αρχές και αξίες. Η Δημοκρατία, η λειτουργία της, ήταν πάντα ένα θέμα που τον απασχολούσε. Δεν θα δεχτεί το αυταρχικό καθεστώς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ