ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργισμένες αντιδράσεις για την εισαγγελική έρευνα σε βάρος Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη

Οργισμένες αντιδράσεις για την εισαγγελική έρευνα σε βάρος Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η εισαγγελική έρευνα σε βάρος των Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη για την πορεία του Πολυτεχνείου, έχει προκαλέσει τις οργισμένες αντιδράσεις των κομμάτων τους.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί κατά περίπτωση, τα αδικήματα της παραβίασης των μέτρων κατά του κορωνοϊού και της διέγερσης σε ανυπακοή. Η έρευνα λαμβάνει χώρα μετά από αναφορά του Φαήλου Κρανιδιώτη.

Κακόγουστη φάρσα

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

«Μόνο ως κακόγουστη φάρσα θα μπορούσαμε να εκλάβουμε την προκαταρκτική έρευνα που αφορά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η σοβαρότητα της κατάστασης όμως δεν επιτρέπει γέλια. Η κυβέρνηση με την αυταρχική της στάση έχει ανοίξει τον δρόμο σε περιφερόμενους ακροδεξιούς να μηνύουν τους πολιτικούς αρχηγούς τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί προσοχή από όλους μας, και από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης για να μην διολισθήσουμε σε πρακτικές που ακυρώνουν το δημοκρατικό και φιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος.»

Κρεσέντο αυταρχισμού

Το ΚΚΕ έκανε ο εξής σχόλιο:

«Η παρέμβαση εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με την παρουσία πολιτικών αρχηγών στους συμβολικούς εορτασμούς για το Πολυτεχνείο -μετά την αστυνομική βία και καταστολή που ζήσαμε- είναι η επόμενη πράξη στο κρεσέντο του κυβερνητικού αυταρχισμού και των απαράδεκτων απαγορεύσεων.

Μάλιστα, η παρέμβαση αυτή ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από καταγγελία γνωστών ακροδεξιών στοιχείων, ενώ η έρευνα θα γίνει απ’ την Κρατική Ασφάλεια.

Η κυβέρνηση είναι για μια ακόμα φορά βαρύτατα εκτεθειμένη. Θα πρέπει να γνωρίζει όμως ότι καμιά εισαγγελική παρέμβαση και καμιά απαγόρευση δεν πρόκειται να "βάλει στο γύψο" τη λαϊκή διεκδίκηση και τους αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες μας.»

Σπρώχνουν την χώρα στον πάτο του νεο-χουντισμού

Από τη μεριά του το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει ότι:

«Η Εισαγγελία καλεί πολιτικούς αρχηγούς «δι’ υπόθεσίν τους». Η χωροφ…η αστυνομία παρεμποδίζει την ελεύθερη κίνηση βουλευτών. Άρματα μάχης παρελαύνουν στην πρόσοψη του Κοινοβουλίου. Η χωροφ…η αστυνομία θα ψάχνει πόρτα-πόρτα εάν οι πολίτες συμμορφώνονται «προς τας υποδείξεις».

Είναι σαφές ότι η Δεξιά δεν επανήλθε με σχέδιο να σβήσει για πάντα την περίοδο μετά το ‘15, αλλά την περίοδο μετά το ‘74.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ