ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «σημαία» του την ενίσχυση του ΕΣΥ

Κορωνοϊός: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «σημαία» του την ενίσχυση του ΕΣΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Χωρίς διακοπή συνεχίζονται οι επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημία του κορωνοϊού.

Οι τόνοι ανεβαίνουν συνεχώς και καθημερινά ανοίγουν νέα πεδία αντιπαράθεσης μεταξύ Πειραιώς και Κουμουνδούρου. Χαρακτηριστική της οξύτητας είναι η σημερινή ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δήλωση Γεραπετρίτη σχετικά με τις ΜΕΘ:

«Η τυμβωρυχία και η προσβολή της κοινωνίας δεν περιορίζεται στις καθημερινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών όπως ο κ. Γεραπετρίτης ή ο κ. Γεωργιάδης. Αποτελεί την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.»

Τη διαφορά της αντιπολιτευτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στον Αντώνη Ατζολέτο στην Καθημερινή:

«Νομίζω ήταν σωστή η επιλογή να είμαστε πιο συναινετικοί στην πρώτη φάση της πανδημίας και εξίσου σωστή είναι η επιλογή να ασκούμε τώρα πιο έντονη αντιπολίτευση καθώς η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον πολύτιμο χρόνο μεταξύ των δύο.»

Προσλήψεις κι επιτάξεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την ενίσχυση του ΕΣΥ «σημαία» τόσο της κριτικής του στη κυβέρνηση όσο και των προτάσεων του για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Καθημερινά ο Αλέξης Τσίπρας και το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε μεγαλύτερη ενίσχυση του ΕΣΥ και κατηγορούν την κυβέρνηση για «εγκληματική αδράνεια». Στο πεδίο του δημόσιου συστήματος Υγεία διεξάγεται και η πιο σκληρή σύγκρουση με την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει διαδοχικές επισκέψεις σε δημόσια νοσοκομεία και ενημερώνεται από τους υγειονομικούς για την εξέλιξη της κατάστασης

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δύο πυλώνες: Τις μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, καθώς και την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Μιλώντας στο CNN Greece, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, είπε ότι απαιτείται:

«-Η δραστική ενίσχυση του προσωπικού των δημόσιων δομών, η παράταση όλων των συμβάσεων που λήγουν στο επόμενο διάστημα, η αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων θέσεων στο ΕΣΥ, η έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς με αναβάθμιση των αποδοχών των εργαζομένων και ένταξη στα ΒΑΕ και, κυρίως, ένα πλάνο 15.000 μόνιμων προσλήψεων γιατρών και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που θα δώσει το «σήμα» της εργασιακής προοπτικής για τους συμβασιούχους και της «θωράκισης» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

-Η επίταξη και πλήρης αξιοποίηση όλων των ιδιωτικών κλινικών- Κέντρων Αποκατάστασης και η επιστράτευση των στρατιωτικών νοσοκομείων στη μάχη κατά της πανδημίας.»

Πολιτική επιλογή

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδίδει την «ελλιπή ενίσχυση του ΕΣΥ» μόνο σε αβελτηρία, αλλά και σε ιδεολογική/πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι:

«Αποδεικνύεται λοιπόν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι απλά εγκληματικά ανίκανοι να διαχειριστούν την πανδημία του κορωνοιού, είναι κάτι χειρότερο: εγκληματικά ιδεοληπτικοί. Τόσους μήνες δεν ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα Υγείας από άποψη. Ήταν συνειδητή τους επιλογή. Γιατί να το ενισχύσουν άλλωστε με υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, αφού ο σχεδιασμός τους για αύριο είναι να το ιδιωτικοποιήσουν;»

Διαιρετική τομή

Φαίνεται ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα του ΕΣΥ εξελίσσεται σε μείζονα διαιρετική τομή με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή η διαιρετική τομή δεν αφορά μόνο την Υγεία, αλλά γενικά το ρόλο του Δημοσίου. Είναι ενδεικτικό το σχόλιο που έκανε στο CNN Greece αξιωματούχος της Κουμουνδούρου:

«Η πανδημία μας αναγκάζει να σκεφτούμε ξανά τα όρια της αγοράς σε σχέση με τα κοινά αγαθά. Η απαίτηση για μία ουσιαστική αναγέννηση του δημόσιου συστήματος υγείας συγκροτεί σήμερα ένα μέτωπο που περιέχει και ιδεολογικά στοιχεία απέναντι στην χρεοκοπημένη λογική της σημερινής κυβέρνησης. Βλέπουμε ακόμα και τώρα το κέρδος των ιδιωτικών κλινικών να τίθεται πιο ψηλά από την ανάγκη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν έχουμε να κάνουμε με ανεπάρκεια αλλά με συνειδητή επιλογή. Επιλογή που οφείλουμε να αντιπαλέψουμε σε όλα τα επίπεδα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ