ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκιόκας στο CNN Greece: Το ΚΚΕ αναγνωρίζεται από τον προοδευτικό, ριζοσπαστικό κόσμο

Γκιόκας στο CNN Greece: Το ΚΚΕ αναγνωρίζεται από τον προοδευτικό, ριζοσπαστικό κόσμο

Σε συνέντευξη του στο CNN Greece, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας είπε ότι η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας σε όλη την Ευρώπη δεν αποτελεί άλλοθι για την κυβέρνηση.

Ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Περισσού είπε ότι:

«Η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων υγείας δεν είναι "φυσικό φαινόμενο", ούτε αποτέλεσμα μόνο της σφοδρότητας της πανδημίας. Τα δημόσια συστήματα υγείας δέχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια, σε όλες τις χώρες, σφοδρά χτυπήματα, μέσα από την αποψίλωση δομών, την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίησή τους».

Προσέθεσε ότι: «Οι εργασιακοί χώροι στη Βόρεια Ελλάδα είναι η νούμερο ένα εστία υπερμετάδοσης στην περιοχή.» Κατηγόρησε ακόμα ότι «χρησιμοποιεί την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα σαν ευκαιρία, νομίζοντας ότι με αυτόν τρόπο θα ξεγλιστρήσει σαν τον «κλέφτη» και θα αποφύγει την κατακραυγή και τον αγώνα των εργαζομένων».

Ο Γιάννης Γκιόκας υποστήριξε ότι: «Γιατί την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι η «μαϊμού» επίταξη ιδιωτικών δομών, γίνεται με έξτρα δωράκια για τους κλινικάρχες, ενώ απ΄ την άλλη δίνονται αφειδώς χρήματα σε μεγάλους ομίλους των Μεταφορών -βλ. Aegean- για την «σωτηρία» τους από την πανδημία».

Σε ό,τι αφορά στα γεγονότα του Πολυτεχνείου τόνισε:

«Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε σε αυτή την αντιπαράθεση κι αυτό αναγνωρίζεται από τον προοδευτικό, ριζοσπαστικό κόσμο, αλλά κι από ανθρώπους καλής θέλησης που αντιλαμβάνονται την εξόφθαλμη κυβερνητική υποκρισία».

Για δε την εισαγγελική έρευνα σε βάρος των Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη, παρατήρησε με νόημα: «Απ’ ό,τι μαθαίνουμε η συγκεκριμένη υπόθεση θα έρθει σύντομα και στη Βουλή, οπότε εκεί ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Γκιόκα στο CNN Greece:

-Ασκείτε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Ωστόσο, ανάλογες δύσκολες καταστάσεις βλέπουμε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι έκανε για τον περιορισμό του κορωνοϊού ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Πώς απαντάτε;

-Η τραγική κατάσταση, που υπάρχει σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, με πιο βασική συνέπεια την κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων υγείας, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να είναι λόγος για «πανηγυρισμούς», όπως τόσο προκλητικά δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Αυτή η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων υγείας δεν είναι «φυσικό φαινόμενο», ούτε αποτέλεσμα μόνο της σφοδρότητας της πανδημίας του κορωνοίού. Τα δημόσια συστήματα υγείας δέχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια, σε όλες τις χώρες, σφοδρά χτυπήματα, μέσα από την αποψίλωση δομών, την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίησή τους.

Ήταν η περίφημη «αρμονική συνύπαρξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα» που αποτέλεσε το σλόγκαν όλων των κυβερνήσεων -και στην Ελλάδα. Σήμερα βλέπουμε τις τραγικές συνέπειες αυτής της πολιτικής, με πιο χαρακτηριστική τη στάση που τηρούν οι κλινικάρχες στο αίτημα ακόμη κι αυτής της μαϊμού-επίταξης, που επιχειρεί η κυβέρνηση. Στα παραπάνω προσθέστε την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας, ειδικά για τους εργαζόμενους, που εκτίναξαν τα κρούσματα στην ΕΕ, στις ΗΠΑ και αλλού.

Αν στην Ελλάδα δεν έχουμε βιώσει τις -ακόμη πιο τραγικές- συνέπειες άλλων χωρών, αυτό οφείλεται στους κοπιώδεις και αθόρυβους αγώνες. που έγιναν για την προστασία του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και για να μην περάσουν διαλυτικά μέτρα που σε άλλες χώρες εφαρμόστηκαν πολύ νωρίς. Σήμερα αυτός ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, όπως προτείνει το ΚΚΕ, είναι τραγικά επίκαιρος και αναγκαίος.

Εστίες υπερμετάδοσης οι εργασιακοί χώροι

-Πέρα όμως από την κριτική, ποιες είναι οι προτάσεις του ΚΚΕ για την πανδημία; Τι πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή;

-Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στήριξε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών κι άλλων μαζικών φορέων που ζητούσαν το άνοιγμα των νοσοκομείων, που έκλεισαν όλες οι κυβερνήσεις, μαζικές προσλήψεις προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε κρίσιμους -για τη διασπορά του ιού- χώρους, όπως είναι τα σχολεία, τα ΜΜΜ, οι οίκοι ευγηρίας, οι χώροι δουλειάς κλπ.

Ειδικά οι εργασιακοί χώροι στη Βόρεια Ελλάδα είναι η νούμερο ένα εστία υπερμετάδοσης στην περιοχή.

Η κυβέρνηση, όχι μόνο αγνόησε αυτές τις προτάσεις, αλλά έκανε και τα ακριβώς αντίθετα, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, την αύξηση των μαθητών ανά τάξη και το άνοιγμα του Τουρισμού και των Μεταφορών με “ξεχειλωμένα” πρωτόκολλα. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Και στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες, ύψιστο κριτήριο στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας είναι οι λεγόμενες “αντοχές της οικονομίας”, που στην πράξη καταλήγει να είναι ό,τι συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο.

Δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους

-Η κρίση της πανδημίας έχει όμως και οικονομικό σκέλος. Πώς κρίνετε τα μέτρα στήριξης που έχει πάρει η κυβέρνηση;

-Η κυβέρνηση δίνει πιο κάτω κι από τα «ελάχιστα» σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, που δεν φτάνουν ούτε για “ασπιρίνη”. Στους αυτοαπασχολούμενους, αντί να κάνει κούρεμα οφειλών, όπως είναι η πρόταση του ΚΚΕ, απλά μεταθέτει για αργότερα την καταβολή των υποχρεώσεων τους. Στους ανέργους, το έκτακτο επίδομα αφορά ένα μόνο μέρος κι όχι το σύνολο των εγγεγραμμένων.Δεν είναι θέμα «οικονομικής στενότητας». Είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Γιατί την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι η «μαϊμού» επίταξη ιδιωτικών δομών, γίνεται με έξτρα δωράκια για τους κλινικάρχες, ενώ απ΄ την άλλη δίνονται αφειδώς χρήματα σε μεγάλους ομίλους των Μεταφορών -βλ. Aegean- για την «σωτηρία» τους από την πανδημία.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά χρησιμοποιεί η κυβέρνηση την πανδημία και τα αναγκαία μέτρα περιορισμού σαν «ευκαιρία», για να αποτελειώσει ό,τι έμεινε όρθιο στα εργασιακά δικαιώματα, απ’ την κατεδάφιση των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ο Πτωχευτικός Κώδικας, που επιχειρεί ένα «colpo grosso» σε βάρος της λαϊκής περιουσίας και κατοικίας, αλλά και ο νόμος Βρούτσης που παίρνει σειρά προς ψήφιση.

Το νομοσχέδιο Βρούτση

-Γιατί σηκώνετε τόσο πολύ στην ατζέντα σας το νομοσχέδιο Βρούτση;

-Γιατί δρομολογεί στην κυριολεξία «τις ανατροπές του αιώνα». Από την επιβολή του 10ώρου και την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, μέχρι την κρατική παρέμβαση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ουσιαστικά, πρόκειται για το επιστέγασμα μιας πορείας «ξηλώματος» εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ελαστικοποίησης της εργασίας, με αιχμή τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, εμποδίων κι απαγορεύσεων στη μαζική δράση.

Πρόκειται για βαθιά αντιδραστικές τομές και ο χρόνος που επέλεξε η κυβέρνηση για να τις περάσει δεν είναι τυχαίος.

Όπως είπα και πριν, χρησιμοποιεί την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα σαν ευκαιρία, νομίζοντας ότι με αυτόν τρόπο θα ξεγλιστρήσει σαν τον «κλέφτη” και θα αποφύγει την κατακραυγή και τον αγώνα των εργαζομένων.

Να γιατί ήταν πολύ μεγάλης σημασίας το μήνυμα ανυπακοής που στάλθηκε με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Όπως δεν αναστέλλεται το κυβερνητικό έργο, έτσι δεν μπορούν να αναστέλλονται και πολύ περισσότερο να απαγορεύονται οι λαϊκοί αγώνες.

Το Πολυτεχνείο

-Με την απόσταση πια κάποιων ημερών, πώς αξιολογείτε την αντιπαράθεση για την πορεία του Πολυτεχνείου στην οποία πρωτοστάτησε το ΚΚΕ;

-Ως μια πολύ σημαντική στιγμή που ακύρωσε στην πράξη τις απαράδεκτες απαγορεύσεις και κυρίως εξέθεσε στα μάτια του λαού τα “δύο μέτρα και σταθμά” της κυβέρνησης. Γιατί όλοι είδαν τις εικόνες, από τη μία των διαδηλωτών που τηρούσαν υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας και από την άλλη των δυνάμεων καταστολής να συνωστίζονται σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Αυτές οι εικόνες ήρθαν να προστεθούν στις γνώριμες καθημερινές εικόνες των συνωστισμένων στα ΜΜΜ και αλλού, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε σε αυτή την αντιπαράθεση κι αυτό αναγνωρίζεται από τον προοδευτικό, ριζοσπαστικό κόσμο, αλλά κι από ανθρώπους καλής θέλησης που αντιλαμβάνονται την εξόφθαλμη κυβερνητική υποκρισία.

Η εισαγγελική έρευνα

-Πώς κρίνετε την εισαγγελική έρευνα κατά Τσίπρα, Κουτσούμπα και Βαρουφάκη για το Πολυτεχνείο;

-Είναι μια πρωτοφανής κίνηση που έρχεται να ολοκληρώσει το κρεσέντο αυταρχισμού και καταστολής που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες. Είναι βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση. Κι επίσης είναι βαθιά γελασμένη, αν νομίζει ότι με εισαγγελικές παρεμβάσεις, κατόπιν μάλιστα καταγγελιών γνωστών ακροδεξιών, θα νομιμοποιήσει -εκ των υστέρων- τις απαράδεκτες απαγορεύσεις που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού.

Απ’ ό,τι μαθαίνουμε η συγκεκριμένη υπόθεση θα έρθει σύντομα και στη Βουλή, οπότε εκεί ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του.

Ο αντικομμουνισμός

-Εγκαλείτε την κυβέρνηση για αντικομμουνισμό. Τι ακριβώς εννοείτε;

-Ειδικά μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, έχουν πυκνώσει οι αντικομμουνιστικές τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ. Από τις πιο ωμές, όπως της Αντιδημάρχου Αθηναίων, που έκανε λόγο για «τρωκτικά» και «κατσαρίδες», μέχρι τις πιο ύπουλες που επικαλούνται τη θεωρία των “δύο άκρων”, όπου στο ένα άκρο τοποθετούν το ΚΚΕ.

Ένας προφανής λόγος αυτής της επιλογής είναι ο προσεταιρισμός «άστεγων» ψηφοφόρων της Χ.Α. Υπάρχει, όμως, και μια πιο στρατηγική στόχευση και αυτή δεν είναι άλλη από τη συκοφάντηση των ριζοσπαστικών, κομμουνιστικών ιδεών. Ειδικά σε μια περίοδο που αναδύεται η βαθιά σήψη του καπιταλιστικού συστήματος, ο αντικομμουνισμός είναι το καταφύγιο όσων υπερασπίζονται αυτό το σύστημα, γνωρίζοντας κατά βάθος ότι οι λαοί θα βάλουν αργά ή γρήγορα την ανατρεπτική σφραγίδα τους στις εξελίξεις.

Σε αυτό τον σκοπό θα επιστρατευτεί και το μαστίγιο του αντικομμουνισμού και το καρότο της «εθνικής ομοψυχίας» που αποτελεί και την κοινή γραμμή όλων των αστικών κομμάτων.

Η απεργία της 26/11

-Στην απεργία της 26ης Νοέμβρη να περιμένουμε συγκεντρώσεις ανάλογες με αυτές του Πολυτεχνείου;

-Τα σωματεία γνωρίζουν πολύ καλά πως θα διεξάγουν τις συμβολικές τους δράσεις, που είναι συμβολικές εξαιτίας της πανδημίας, τηρώντας όλους τους υγειονομικούς όρους.

Όμως, σε μία απεργία, το πιο σημαντικό είναι η επιτυχία της ίδιας της απεργίας. Να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς, να σταματήσουν οι μηχανές, να κλείσουν οι οθόνες των υπολογιστών, που εξαιτίας της τηλεργασίας έχουν μετατρέψει κάθε λαϊκό σπίτι σε ένα μικρό εργασιακό χώρο. Να ενημερωθούν όλοι για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Αυτό θα στείλει μια πραγματική μαχητική απάντηση, ότι διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαιώματα μας στην υγεία, τη δουλειά, την ασφάλιση, απέναντι σε μία πολιτική κι ένα σύστημα που εν έτει 2020 -και πάμε προς το 2021- δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε καν τα στοιχειώδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ