ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Δ.: Να μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τη συζήτηση για το χρέος

Ν.Δ.: Να μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τη συζήτηση για το χρέος
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Σε μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής προχώρησαν σήμερα το πρωί στη ΝΔ εκφράζοντας την ανησυχία τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Στον πρωινό καφέ στη Λεωφόρο Συγγρού διατυπώθηκε η άποψη πως το ελάχιστο το οποίο θα πρέπει να διεκδικήσει η κυβέρνηση, είναι τα όσα αποφασίστηκαν στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη πως η Ελλάδα παραμένει σε εκκρεμότητα με την ίδια δραματική κατάσταση την ώρα που τα σύνορα αν και τυπικά είναι ανοιχτά, στην ουσία παραμένουν κλειστά.

Στη ΝΔ ζητούν παράλληλα από την κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική στα ανταλλάγματα τα οποία σκοπεύουν να δώσουν οι εταίροι στην Τουρκία επισημαίνοντας πως η Αγκυρα δεν μπορεί να έχει ως άλλοθι το προσφυγικό για να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος, στη ΝΔ διαμηνύουν στην κυβέρνηση να μην πανηγυρίζει υπενθυμίζοντάς της πως η απόφαση αυτή είχε ουσιαστικά ληφθεί στις 12 Νοεμβρίου του 2012.

Μάλιστα επισημαίνουν πως κανείς δεν μιλά για διαγραφή χρέους αλλά για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του και ενδεχόμενα και μία μείωση του επιτοκίου. Όπως τονίζουν, αυτή η απόφαση, αν τελικά ληφθεί, θα υπολείπεται κατά πολύ από το στόχο που είχε βάλει η κυβέρνηση και που μιλούσε για «ριζική διαγραφή του χρέους». Μάλιστα όπως λένε στη Λεωφόρο Συγγρού, αυτή η απόφαση θα συνοδευτεί και από νέα σκληρά μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ