ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Μεγάλη η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Μειώνεται η ικανοποίηση από την κυβέρνηση

Δημοσκόπηση: Μεγάλη η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Μειώνεται η ικανοποίηση από την κυβέρνηση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Κάπα Research μεταξύ 17 και 19 Νοεμβρίου.

Στην έρευνα ρωτήθηκαν 1054 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας. Σε αδρές γραμμές, τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης είναι:

1. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο, παρατηρείται ένα κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας.

2. Μειώνεται σαφώς η ικανοποίηση από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας. Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος.

3. Αυξάνονται τα αρνητικά συναισθήματα των πολιτών, η απαισιοδοξία και η ανησυχία για το υγειονομικό σκέλος της κρίσης.

4. Σε γενικές γραμμές οι πολίτες θέτουν σε προτεραιότητα την υγεία, τάσσονται υπέρ των περιοριστικών μέτρων και προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 14 μονάδες. Ωστόσο, παρατηρείται μια μείωση της διαφοράς κατά 2,8%.

Από το δημοσκοπικά υψηλό της σημείο η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει 3,8 μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη μικρή αύξηση των ποσοστών του, παραμένει πίσω όχι μόνο από το εκλογικό ποσοστό του, αλλά και από τη σημείο που βρισκόταν τον Γενάρη.

Τόσο στην καταλληλότητα για πρωθυπουργό όσο και στην παράσταση νίκης σημειώνεται απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας αντίστοιχα.

Σε σχέση με την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί την πανδημία συγκριτικά με τη ΝΔ, υπερτερούν οι αρνητικές γνώμες.

Η διαχείριση της πανδημίας

Οι πολίτες εμφανίζονται σαφώς λιγότερο ευχαριστημένοι από την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Η ικανοποίηση των πολιτών έχει μειωθεί κατά 43 μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ υπερτερούν πια οι αρνητικές γνώμες. Έχει ενδιαφέρον ότι τους τελευταίους δύο μήνες τα ποσοστά εμφανίζονται σταθεροποιημένα.

Αντιστοίχως, έχει μειωθεί η αισιοδοξία για την πορεία της χώρας.

Μειωμένη κατά πολύ εμφανίζεται και η αισιοδοξία των πολιτών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στο θέμα των ευθυνών για το δεύτερο κύμα, εντυπωσιάζει το 93% που θεωρούν ότι ευθύνονται τα ΜΜΜ. Ακολουθούν οι ελλείψεις του ΕΣΥ και το άνοιγμα του τουρισμού.

Σε έναν πολύ ενδιαφέροντα πίνακα, είναι σαφώς περισσότεροι οι ερωτηθέντες που θεωρούν ότι η βασική ευθύνη είναι της κυβέρνησης και όχι των πολιτών που δεν τηρούν τα μέτρα.

Σε γενικές γραμμές το lockdown κρίνεται αναγκαίο.

Ωστόσο, όταν ρωτιούνται οι πολίτες για τα συγκεκριμένα μέτρα, η αποδοχή είναι σαφώς μικρότερη.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας παραμένει πολύ δημοφιλής.

Τα συναισθήματα των πολιτών

Τα αρνητικά συναισθήματα που έτσι κι αλλιώς κυριαρχούσαν, τώρα ενισχύονται περαιτέρω. Να σημειωθεί η αύξηση κατά 5% της οργής.

Αντίστοιχα είναι τα συναισθήματα που γεννάει η καραντίνα.

Στις πηγές ανησυχίας, οι απαντήσεις παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Αυξάνεται η ανησυχία για την υγεία και μειώνεται σχετικά αυτή για την οικονομική κατάσταση κατάσταση των πολιτών. Εντυπωσιακή είναι η άνοδος της ανησυχίας για τα εθνικά θέματα κατά 16%.

Σε συνέχεια με τις απαντήσεις στην προηγούμενη ερώτηση, η πλειονότητα των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κρίση είναι κυρίως υγειονομική.

Αντιστοίχως, η υγεία τίθεται σε προτεραιότητα έναντι της οικονομίας.

Πάντως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κρίση τελικά θα ελεγχθεί.

Είναι σαφώς ελπιδοφόρο ότι το... εμβολιαστικό κίνημα ισχυροποιείται κόντρα στον ανορθολογισμό και τις θεωρίες συνωμοσίας.

Η οικονομία

Στην οικονομία είναι κάπως περισσότεροι αυτοί που απαντάνε ότι δεν έχουν επηρεαστεί τα εισοδήματά τους.

Αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που κρίνουν ανεπαρκή τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις.

Η γενική απαισιοδοξία περνάει και στην εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ