ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για την πανδημία – Οι άξονες των τοποθετήσεών τους

Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για την πανδημία – Οι άξονες των τοποθετήσεών τους
ΙΝΤΙΜΕ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους σήμερα στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κόντρα μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών δεν περιορίστηκε σε αυτό καθαυτό το θέμα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων». Επεκτάθηκε σε όλη το φάσμα της υγειονομικής και οικονομική κρίσης. Τόσο από το ύφος όσο και το περιεχόμενο των τοποθετήσεων Μητσοτάκη και Τσίπρα επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχουν πλέον πεδία συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πλειοδοσία

Η κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε σε δύο άξονες

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις.

Δεύτερον, επιδίδεται σε ανέξοδη αντιπολιτευτική πλειοδοσία.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ζητήματα αυτά. Αλλά μέχρι στιγμής αυτό το οποίο ακούμε στον επίσημο δημόσιο λόγο, είναι «όχι» σε κάθε κυβερνητική δράση. Ακούμε όμως και έναν πολλαπλασιασμό: «Δίνω πάντα τα διπλάσια από αυτά τα οποία δίνει η κυβέρνηση. Ενδεικτικό παράδειγμα οι προσλήψεις στην υγεία. Είχατε ξεκινήσει με 4.000. Όταν διαπιστώσατε ότι έχουμε κάνει σχεδόν 7.000, πήγατε στις 15.000.»

Προσέθεσε δε ότι:

«Είναι πάρα πολύ εύκολο, ξέρετε, κάθε φορά να παίρνεις αυτά τα οποία δίνει η κυβέρνηση και να τα πολλαπλασιάζεις επί δύο. Αυτή η φόρμουλα δεν δουλεύει. Δυστυχώς δεν δουλεύει ούτε για τα δημοσκοπικά σας ποσοστά. Πάντως σίγουρα δεν βοηθάει στο να χτίζετε αξιοπιστία σε μία εποχή που η ελληνική κοινωνία αναζητά περισσότερο παρά ποτέ ενότητα και σαφή και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο.»

Έλλειψη ενσυναίσθησης

Από την άλλη μεριά, ο Αλεξης Τσίπρας έκανε κριτική στην κυβέρνηση για:

1. Έλλειψη ενσυναίσθησης και χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

2. Θυσία της πολιτικής ουσίας στο βωμό της επικοινωνίας.

3.Νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία που εμπόδισε την προετοιμασία για το δεύτερο κύμα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας επισήμανε:

«Να μην βγαίνουν οι υπουργοί σας στα τηλεοπτικά παράθυρα, ενώ χάνουμε κάθε μέρα πάνω από εκατό συμπολίτες μας –πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να είχαν σωθεί-, και να λένε ότι πανηγυρίζουν! Να μην μας λένε ότι είναι θλιμμένοι, ότι είναι στεναχωρημένοι, ότι είναι καταβεβλημένοι, αλλά ότι αναλαμβάνουν έστω ένα μέρος της ευθύνης γι’ αυτήν την πραγματικότητα που μας βρήκε, της πολιτικής ευθύνης!»

Τόνισε δε ότι:

«Τουλάχιστον αυτό που θα σας ζητούσα είναι να ασχοληθείτε έστω και λίγο με την ουσία και όχι με την επικοινωνία και να μην μας κοροϊδεύετε! Πόσο άλλο πια θα μας κοροϊδεύετε.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ