ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου στη Σμύρνη

Συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου στη Σμύρνη
EUROKINISSI

Συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σμύρνη.

Η συνάντηση των δύο γίνεται στο πλαίσιο του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και μόλις μία μέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών όπου Άγκυρα και Ευρωπαϊκή Ένωση «άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς» για τη Σύνοδος στις 17-18 Μαρτίου.

Τσίπρας και Νταβούτογλου αναμένεται να συζητήσουν θέματα που αφορούν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ενώ η Αθήνα θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών επανεισδοχής των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.

 ABP2543
HG022179

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου καθώς επιτεύχθηκε συμφωνία σε πέντε βασικά σημεία.

1. Την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων.

2. Την υλοποίηση των δεσμεύσεων για εγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ.

3. Την στήριξη στην Ελλάδα για άμεσες επιστροφές στην Τουρκία, των παράτυπων μεταναστών που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία.

4. Την κατεπείγουσα προώθηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Οι ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις στο τραπέζι

Τον έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν δέκα υπουργοί, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου θα συζητηθούν θέματα για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον οικονομικό τομέα και κυρίως στα ζητήματα σχετικά με τον τουρισμό, τις μεταφορές και το εμπόριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για την σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, στη Σμύρνη πραγματοποιείται και το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

Στην κυβερνητική αντιπροσωπία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί: Γ. Σταθάκης, Ν. Κοτζιάς, Π. Σκουρλέτης Θ. Δρίτσας, Ν. Τόσκας, Γ. Μουζάλας, Ε. Κουντουρά, Ο. Γεροβασίλη, Γ. Αμανατίδης και Δ. Μάρδας.

Το πρόγραμμα του Ανώτατου Συμβουλίου έχει ως εξής:

15:00 Σύνοδος Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας
16:30 Τελετή υπογραφής των Συμφωνιών και κοινές δηλώσεις Τύπου
18:00 Ελληνο-τουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ
19:00 Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην τελετή ανακήρυξής του ως Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης
20:00 Δείπνο από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης και την Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey

ΔΗΜΟΦΙΛΗ