ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας στο CNN Greece: Την ερχόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια

Πέτσας στο CNN Greece: Την ερχόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια
© Intime p.a.

Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζει η κυβέρνηση για το μοντέλο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που θα επιλέξει να εφαρμόσει μετά την πιθανή λήξη του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από το CNN Greece, ο τερματισμός της καραντίνας μπορεί να γίνει σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιφέρεια, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε:

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο καθεστώς lockdown σε όλη την επικράτεια. Και όλοι, όλοι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, προκείμενου να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει να μας απασχολεί αυτή τη στιγμή».

Παρέπεμψε δε, στις αποφάσεις που θα ληφθούν μετά το Σαββατοκύριακο:

«Την ερχόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια που είναι στο τραπέζι για να δούμε πως θα προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown».

Επίσης ο κ. Πέτσας κατέστησε σαφές, ότι μέρος του σχεδιασμού για την άρση των μέτρων είναι και η επαναλειτουργία των σχολείων, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες:

«Μέσα σε αυτή τη σταδιακή άρση υπάρχει φυσικά και ο σχεδιασμός για τα σχολεία, αλλά δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή για να ανακοινώσουμε κάτι».

Παράταση lockdown

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου και ώρα έξι το πρωί.

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων» ανέφερε ο κ. Πέτσας, και συμπλήρωσε:

«Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός, τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την απόφαση αυτή επιβεβλημένη, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό.

«Ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές, αποτελεί και πηγή ανησυχίας. Τέτοιες περιοχές - που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους - είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Μυτιλήνη. Ιδίως για την πόλη της Πάτρας, ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα στην οικογένειά τους, όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται».

Μάλιστα, προχώρησε σε έκκληση να μη γίνει μια ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή, λόγος υπερμετάδοσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ