ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Αν δεν μειωθούν οι ροές από την Τουρκία δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση

Μουζάλας: Αν δεν μειωθούν οι ροές από την Τουρκία δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση
Ο Γιάννης Μουζάλας (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Όσο δεν μειώνονται οι αριθμοί των προσφύγων που φθάνουν από την Τουρκία, η κατάσταση με την προσφυγική κρίση δεν πρόκειται να βελτιωθεί, εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας πως αν συνεχίσουν να έρχονται καθημερινά στην Ελλάδα 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, δεν θα είναι, πλέον, δυνατόν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Η Ελλάδα πρέπει να καταγράφει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και αυτό κάνει», αναφέρει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung, ο αναπληρωτής υπουργός και υπογραμμίζει, πως η Ευρώπη πρέπει να φροντίσει ώστε οι άνθρωποι να κατανεμηθούν σε αυτήν και οι μετανάστες να επαναπροωθούνται. Δηλαδή, απαιτούνται τρία πράγματα, καταγραφή, κατανομή και επαναπροώθηση, στα δύο από τα οποία, κατανομή και επαναπροώθηση, δεν συμβαίνει τίποτε απολύτως.

Ο υπουργός διεμήνυσε πως η προσφυγική κρίση δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό, εξηγώντας ότι δεν το προκάλεσε η Ελλάδα, ούτε θα ανεχθεί να μετατραπεί σε ελληνικό πρόβλημα. «Δεν μπορούμε πολιτικά να το αποδεχθούμε. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, μία κρίση της Ευρώπης, στο σύνολό της», τόνισε.

Επεσήμανε ακόμη πως η κατάσταση με τους πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι άσχημη, αλλά η Ελλάδα καταβάλει προσπάθειες να την ελέγξει, ενώ εκείνο που εξέπληξε, ήταν η παράβαση των προηγούμενων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης- σύμφωνα με τις οποίες τα σύνορα θα παρέμεναν ανοικτά, τουλάχιστον προσωρινά- που αγνόησαν η Αυστρία και οι χώρες της Ομάδας Βίζεγκραντ, ενεργώντας μεμονωμένα.

Έτσι, συνέχισε ο κ. Μουζάλας, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να προετοιμαστεί έγκαιρα για να περιορίσει μία ανθρωπιστική κρίση, η οποία είναι στις αρχές της, είναι μία «μίνι» κρίση, που, όμως, μπορεί να ενταθεί και η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία και ταυτόχρονα οι άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα μέσω της Διαδρομής των Βαλκανίων, όπως συνέβαινε έως τώρα.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας, βρίσκεται απέναντι σε αυτήν την πρόκληση, στην οποία ανταποκρίνεται, θεωρώντας πως είναι καθήκον της, με τους πρόσφυγες να χρειάζονται τρόφιμα, δυνατότητες διαμονής, φροντίδα υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς, για τα οποία η χώρα έχει ανάγκη από βοήθεια.

Ερωτηθείς για το πότε θα φτάσει σε απειλητικό μέγεθος ο αριθμός των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας απαντά ότι σήμερα βρίσκονται στη χώρα 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες και εάν γίνουν 50.000 θα δημιουργηθούν ανάλογες δυνατότητες καταλυμάτων, όπως και εάν φθάσουν τις 70.000, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς υπάρχει ένα όριο επιβάρυνσης, όπως συμβαίνει με κάθε χώρα.

Κληθείς να σχολιάσει το «φρούριο Ευρώπη» και τα συναισθήματα που τον διακατέχουν βλέποντας στην Ευρώπη του 2016 να υπάρχουν κλειστά σύνορα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνει πως, ενόψει αυτών των εξελίξεων στην Ευρώπη και του εξευτελισμού και της απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής, δεν μπορεί να αισθανθεί τίποτε άλλο, παρά οργή και ταυτόχρονα βαθιά θλίψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ