ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Το ΕΣΥ στο επίκεντρο της σύγκρουσης Μητσοτάκη - αντιπολίτευσης

Κορωνοϊός: Το ΕΣΥ στο επίκεντρο της σύγκρουσης Μητσοτάκη - αντιπολίτευσης
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤ ΡΗΣ

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη έδωσε λαβή για έναν γύρο αντιπαράθεσης κυβέρνησης αντιπολίτευσης.

Επίκεντρο της αντιπαράθεσης είναι το ΕΣΥ, όπως άλλωστε συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, οπότε κορυφώνεται το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και δοκιμάζονται οι αντοχές των νοσοκομείων. Σε τρία ζητήματα που έθιξε ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι επικεντρώνονται οι διαφωνίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το πρώτο είναι αν το ΕΣΥ έχει στηριχτεί όσο θα μπορούσε.

Το δεύτερο είναι το ΕΣΥ αντέχει.

Το τρίτο είναι η εξαγγελία του πρωθυπουργού για ένα νέο ΕΣΥ.

Ένα νέο ΕΣΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκειά της επίσκεψής του στο Ιπποκράτειο:

«Γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι είχαμε λίγες κλίνες ΜΕΘ στην πατρίδα μας. Ξέρετε πολύ καλά τι τεράστια προσπάθεια έγινε ώστε να αναπτυχθούν περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι το σύστημα δουλεύει στο κόκκινο. Δεν είμαστε εδώ πέρα για να ωραιοποιήσουμε καμία απολύτως κατάσταση. Είμαστε εδώ για να μεταφέρουμε -όπως σας είπα- τη στήριξη σε όλο το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα η οποία δοκιμάζεται, να έχω μία προσωπική εικόνα της κατάστασης αλλά και να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας και της αισιοδοξίας.

Υπογράμμισε δε ότι:

«Θα την ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση κι όταν την ξεπεράσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι πολύ πιο ισχυρό. Θα είναι πιο ισχυρό σε επίπεδο εξοπλισμού και θα είναι και πιο ισχυρό σε επίπεδο προσωπικού. Και με το καλό, όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια, όλοι μαζί θα οικοδομήσουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας»

Αφού ευχαρίστησε τους υγειονομικούς για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν, υπογράμμισε:

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέστηκε και πιέζεται, όμως αντέχει και θα αντέξει»

Στη συνέντευξή του στον STATUS FM 107,7 και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι:

«Καθ’ όλο αυτό το διάστημα του καλοκαιριού, του φθινοπώρου, η χώρα προμηθεύτηκε όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό προκειμένου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κρεβάτια έκτακτης ανάγκης».

Επικοινωνιακό σόου

Στο σχόλιο του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για επικοινωνιακό σόου του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση παρατήρησε:

«Την ώρα που τα νοσοκομεία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα καταρρέουν οι υγειονομικοί τα κρατάνε με υπεράνθρωπες προσπάθειες, ο κ. Μητσοτάκης πήγε σαν κλέφτης στη Θεσσαλονίκη για να κάνει επικοινωνιακό σόου.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε ότι:

«Πριν ασχοληθεί με τις ψεύτικες υποσχέσεις για το νέο ΕΣΥ, ας κοιτάξει ο κ. Μητοστάκης το σημερινό ΕΣΥ που καταρρέει από την αδράνεια της κυβέρνησης. Από το γεγονός ότι 9 μήνες δεν έχει κάνει μία μόνιμη πρόσληψη γιατρού, δεν έχει επιτάξει τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, δεν έχει συνταγογραφήσει τα τεστ και έχει μετατρέψει τη διάγνωση της νόσου σε προϊόν πολυτελείας προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων. Και κυρίως από το γεγονός ότι την ώρα που μιλά για «νέο ΕΣΥ», δρομολογεί περικοπές 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Υγείας για το 2021.»

Γεννηματά: Ο Μητσοτάκης δεν πιστεύει στο ΕΣΥ

Από τη μεριά της, η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι αδιάφορος για το ΕΣΥ:

«Κάθε φορά που έχουμε νέο κύμα πανδημίας ο κ Μητσοτάκης ανακαλύπτει την αξία του ΕΣΥ. Και στην πράξη δεν κάνει απολύτως τίποτα. Ούτε καν για να το ενισχύσει. Γιατί δεν το πιστεύει, δεν μπορεί και δεν θέλει.

Τουλάχιστον ας φροντίσει για τα στοιχειώδη. Την άμεση στελέχωση του και την έμπρακτη αναγνώριση του αγώνα των υγειονομικών, με την ένταξη τους στα βαρέα ανθυγιεινά και την χορήγηση δώρου Χριστουγέννων.»

Κυβερνητικά εγκλήματα

Τέλος, η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Μετά από 8 μήνες εγκληματικής απραξίας ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε το «νέο ΕΣΥ» στο οποίο ακόμα δεν έχει κάνει μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, δεν έχει εντάξει οργανικά το σύνολο του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού, δεν έχει επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας ώστε να ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό του ΕΣΥ και ταυτόχρονα μειώνει τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία το 2021.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ