ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις: Η διαχείριση της πανδημίας και ο συσχετισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκοπήσεις: Η διαχείριση της πανδημίας και ο συσχετισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, οδηγούν σε κοινά  βασικά συμπεράσματα.

Σε αδρές γραμμές τα συμπεράσματα αυτά είναι:

1. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί πολύ μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

2. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να υποχωρεί, λίγο ως προς τις δημοσκοπήσεις του προηγούμενου μήνα, αρκετά ως προς τις δημοσκοπήσεις του Απριλίου, οπότε είχε καταγράψει το δημοσκοπικό υψηλό του.

3. Η ικανοποίηση των πολιτών από την κυβερνητική διαχείριση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με το πρώτο κύμα.

4.Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, αλλά δεν κεφαλαιοποιεί τη φθορά της κυβέρνησης.

Η πρόθεση ψήφου

Στη δημοσκόπηση της Καπα Research η Νέα Δημοκρατία παίρνει 37,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,4%. Η διαφορά είναι 14 μονάδες. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρίας τον Ιούνιο η διαφορά ήταν 15,7 μονάδες.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Μega η Νέα Δημοκρατία παίρνει 35,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 19,%. Η διαφορά είναι 16,1 μονάδες. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρίας τον Οκτώβριο η διαφορά ήταν 18 μονάδες. Τον Απρίλιο η διαφορά ήταν 21 μονάδες (42,5%-21,4%).

Στη δημοσκόπηση της MRΒ για το Star η Νέα Δημοκρατία παίρνει 37,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,7,%. Η διαφορά είναι 15,9 μονάδες. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρίας τον Οκτώβριο η διαφορά ήταν 18 μονάδες. Τον Μάιο η διαφορά ήταν 19,7 μονάδες (40,0%-20,3%).

Στη δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι η Νέα Δημοκρατία παίρνει 38,0% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,07,%. Η διαφορά είναι 16 μονάδες. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρίας τον Οκτώβριο η διαφορά ήταν 17 μονάδες. Τον Απρίλιο η διαφορά ήταν 23 μονάδες (45,0%-22,03%).

Η ικανοποίηση από τη διαχείριση της πανδημίας

Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική διαχείριση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, οι πολίτες εμφανίζονται σαφώς λιγότερο ικανοποιημένοι συγκριτικά με το πρώτο.

Στη δημοσκόπηση της Καπα Research το 49% κρίνει αρνητικά την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας και το 48% θετικά. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Μάρτιο ήταν 8% και 91% αντίστοιχα.

Στη δημοσκόπηση της aboutpeople για το News247 το 58,2% κρίνει αρνητικά την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας και το 40, 7% θετικά. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Απρίλιο ήταν 20,7% και 78,1% αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ