ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tσίπρας-Νταβούτογλου: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στη σκιά του προσφυγικού

Tσίπρας-Νταβούτογλου: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στη σκιά του προσφυγικού

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Τούρκο ομόλογο του Αχμέτ Νταβούτογλου. Νωρίτερα, ανάμεσα στις δύο πλευρές υπογράφηκαν μια σειρά από συμφωνίες σε τομείς όπως ο τουρισμός, η συνεργασία σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, η συνεργασία ανάμεσα στα πρακτορεία ειδήσεων αλλά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Σμύρνη και την Θεσσαλονίκη. 

Νωρίτερα

Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, στην οποία συμφωνήθηκε καταρχήν και η επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία. Σύμφωνα με πληοροφορίες οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν στην ανανέωση και επικαιροποίηση της διμερούς συμφωνίας που έχουν εδώ και χρόνια Ελλάδα και Τουρκία για την επανεισδοχή στη γείτονα των παράτυπων μεταναστών. Οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να υιοθετήσουν ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο, το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, που λαμβάνονται αυτό τον καιρό στις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Πρέπει να ειπωθεί πάντως, πως η συγκεκριμένη συμφωνία είχε ουσιαστικά ατονήσει το τελευταίο διάστημα.

Εκτός από το προσφυγικό στη συζήτηση αναμένεται να τεθούν και άλλα θέματα που σχετίζονται με τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν δέκα υπουργοί.

Μέσα στις συμφωνίες που αναμένεται να οριστικοποιηθούν είναι εκείνη που προβλέπει την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη καθώς και τη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, πραγματοποιείται το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

Το πρόγραμμα του 4ου Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

15:00 Σύνοδος Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας
16:30 Τελετή υπογραφής των Συμφωνιών και κοινές δηλώσεις Τύπου
18:00 Ελληνο-τουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ
19:00 Ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην τελετή ανακήρυξής του ως Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης
20:00 Δείπνο από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης και την Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey

Στην κυβερνητική αντιπροσωπία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί:

Γ. Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Ν. Κοτζιάς , Υπουργός Εξωτερικών
Π. Σκουρλέτης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θ. Δρίτσας, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Ν. Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Γ. Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
Ε. Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού
Ο. Γεροβασίλη, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος
Γ. Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών
Δ. Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ