ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επέστρεψε στην Αττάλεια το Oruc Reis – Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας

Επέστρεψε στην Αττάλεια το Oruc Reis – Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας το τουρκικό σκάφος Oruc Reis, μετά από 49 ημέρες ερευνών σε μια εκτενή θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, το ερευνητικό σκάφος ολοκλήρωσε τις δισδιάστατες σεισμικές του έρευνες.

«Το πλοίο μας, το οποίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα (σ.σ. σε περιοχή) 10.955 χλμ σε δύο διαστάσεις, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας» έγραψε στο Twitter το υπουργείο, μια ανάρτηση που στη συνέχεια έκανε retweet και ο υπουργός Φατίχ Ντονμέζ.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση των εργασιών του Oruc Reis στις 29 Νοεμβρίου στις 22 του μηνός.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ το «τελεσίγραφο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία εκπνέει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν ζητήσει από την Τουρκία να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της μέσα στον Δεκέμβριο ενώ το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως εξαντλείται η υπομονή τους μετά από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις.

Το Ορούτς Ρέις είχε επίσης αποσυρθεί από το Αιγαίο λίγο καιρό πριν από προηγούμενο Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ασκηθεί «διπλωματία».

Αλλά η Άγκυρα το έστειλε εκ νέου να διενεργήσει έρευνες, ενοχλημένη από τα αποτελέσματα εκείνης της συνόδου, ως χθες 29η Νοεμβρίου.

Πριν από λίγο καιρό, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο σημείωσε πως η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου θα αποφασίσει πώς θα κινηθεί η Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία.

Ειδικότερα, ο κ. Στάνο υπογράμμισε ότι «τα τελευταία γεγονότα προστέθηκαν στη σειρά ενεργειών της Τουρκίας, οι οποίες είναι πηγή δυσαρέσκειας για την ΕΕ» και συμπλήρωσε ότι «οι ηγέτες θα επανεξετάσουν όλες τις ενέργειες της Τουρκίας, τη συμπεριφορά της Τουρκίας στις συναντήσεις τους, και τον Δεκέμβριο η ΕΕ θα αποφασίσει πώς θα δράσει υπό το πρίσμα όλων αυτών των εξελίξεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ