ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας σε ενέργεια, εμπόριο, τουρισμό και πρόσφυγες

Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας σε ενέργεια, εμπόριο, τουρισμό και πρόσφυγες
CNN Greece

Επικαιροποίηση της συμφωνίας για επανεισδοχή προσφύγων και σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψαν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας-Τουρκίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η ενημέρωση, ο τουρισμός και οι συγκοινωνίες. 

Η συνάντηση είχε ιδιαίτερη σημασία μετά τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, στην οποία συμφωνήθηκε καταρχήν και η επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν στην ανανέωση και επικαιροποίηση της διμερούς συμφωνίας που έχουν εδώ και χρόνια Ελλάδα και Τουρκία για την επανεισδοχή στη γείτονα των παράτυπων μεταναστών. Αποφάσισαν, όπως είπαν, να υιοθετήσουν ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο, το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Μετά την υπογραφή των συμφωνιών, στις δηλώσεις του για το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι ο λόγος που αντιμετωπίζει προβλήματα η Ευρώπη. Η Τουρκία φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, η Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Και οι δύο χώρες έχουν προσφέρει ζεστασιά και ανθρωπιά. Θα συνεχίσουμε να παράσχουμε ανθρωπιά και φιλοξενία στους κυνηγημένους όμως δε θα είναι οι χώρες μας που θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή όλων των προσφύγων. Για αυτό και προχωράμε στο πλαίσιο της Ε.Ε στην δημιουργία ενός νόμιμου μηχανισμού ροής προς την Ε.Ε. Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου επανεισδοχής είναι και ένα σαφές μήνυμα προς τους μετανάστες από τρίτες χώρες , όπως εκείνες της Βόρειας Αφρικής, πως δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση, ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας».

Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε τη φιλία πως '"από 'δω και περά τα υπουργεία μας θα αποτελέσουν τη γέφυρα για καλύτερο μέλλον στις σχέσεις των δυο χωρών".

"Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται τα έργα για τα ακτοπλοϊκά που θα συνδέουν Σμύρνη - Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουν τα έργα για τα μεγάλης ταχείας τρένα για Κωνσταντινούπολη. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε το συντομότερο τις αεροπορικές πτήσεις Άγκυρας - Αθήνας.Οι τουριστικές σχέσεις των δυο χωρών να αποτελέσουν βασική στήριξη στις δυο χώρες. Εύχομαι στον τουριστικό τομέα να συνεχίστε η καλή συνεργασία. Μας συνδέει η θάλασσα. Δεχθήκαμε την πρόταση μιας συνάντησης στη Θεσσαλονίκη. Λόγω της οικονομικής κρίσης ευχόμαστε σε επίπεδο κεφαλαίων να συνεχιστούν οι επενδύσεις που κάνουν οι Τούρκοι στην Ελλάδα και το αντίστροφο. Δουλεύουμε πολλά πρότζεκτ μαζί και χαιρόμαστε γι' αυτό. Ελπίζουμε για τις επόμενες γενιές να υπάρξουν βελτιώσεις για να βελτιωθούν οι σχέσεις μας όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα" είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Για το προσφυγικό υπογράμμισε πως "στη συνάντηση στις Βρυξέλες -βρισκόμαστε πολύ συχνά με τον .κ. Τσίπρα- εξετάσαμε τα θέματα των παράτυπων μεταναστών. Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση. Η Τουρκία άνοιξε τις πόρτες της και φιλοξενεί 2,7 εκατομμύρια Σύρους. Απαντάμε στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και συμφωνούμε με ένα κοινό προσχέδιο. Η συνεργασία των δυο χωρών είναι πολύ σημαντική για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά στο Αιγαίο την προσφυγική κρίση και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις δραματικές καταστάσεις στη θάλασσα στο Αιγαίο. Συζητήσαμε για το Αιγαίο και το κυπριακό".

Μέσα στις συμφωνίες είναι εκείνη που προβλέπει την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη καθώς και τη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη, την συνεργασία σε ενεργειακό επίπεδο αλλά και στον τομέα της ενημέρωσης ανάμεσα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και το Ανατολού.

Παράλληλα, πραγματοποιείται το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

Τι είπαν για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και το casus beli

O Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ερωτήθηκε και για το ζήτημα του Casus Belli από πλευράς Τουρκίας και επεσήμανε ότι η απόφαση το 1996 ελήφθη ως απάντηση σε ελληνικές ενέργειες και κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις να αποσύρουν αυτές τις αποφάσεις. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι εχθρικές πολιτικές πήγαν πίσω τις δύο χώρες και ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετική στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα. Ερωτηθείς για τις τουρκικές παραβάσεις στο Αιγαίο, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι «σημεία που για εσάς θεωρούνται παραβιάσεις, για εμάς δεν είναι παραβιάσεις».

O κ. Τσίπρας όσον αφορά το Casus Belli έκανε λόγο για κατάλοιπο μιας άλλης εποχής και πως οι δύο χώρες σε μια σοβαρή διαφορά που έχουν για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας υπάρχουν συνομιλίες για την ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Νωρίτερα στην αρχική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει πως επεσήμανε στον Τούρκο ομόλογο τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και την αύξηση των εμπλοκών το τελευταίο έτος και επεσήμανε πως αυτή η αύξηση δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ