ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπαν Τσίπρας-Νταβούτογλου για το Casus Belli

Τι είπαν Τσίπρας-Νταβούτογλου για το Casus Belli

Το ζήτημα του Casus Belli από πλευράς Τουρκίας αλλά και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου απασχόλησαν τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Έτσι, ερωτώμενος για το Casus Belli ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε πως  «η απόφαση το 1996 ελήφθη ως απάντηση σε ελληνικές ενέργειες» και κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις να αποσύρουν αυτές τις αποφάσεις.   

Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι εχθρικές πολιτικές πήγαν πίσω τις δύο χώρες και ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετική στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα. Ερωτηθείς για τις τουρκικές παραβάσεις στο Αιγαίο, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι «σημεία που για εσάς θεωρούνται παραβιάσεις, για εμάς δεν είναι παραβιάσεις»,

O κ. Τσίπρας όσον αφορά το Casus Belli έκανε λόγο για «κατάλοιπο μιας άλλης εποχής» και πως «οι δύο χώρες σε μια σοβαρή διαφορά που έχουν για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας έχουν συνομιλίες για την ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης». Νωρίτερα, στην αρχική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει πως επεσήμανε στον Τούρκο ομόλογο τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και την αύξηση των εμπλοκών το τελευταίο έτος και επεσήμανε πως αυτή η αύξηση δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ