ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κομισιόν διαψεύδει δημοσιεύματα για την κρατική επιχορήγηση των ΜΜΕ

Η Κομισιόν διαψεύδει δημοσιεύματα για την κρατική επιχορήγηση των ΜΜΕ
Kenzo Tribouillard, Pool via AP

Διέψευσε η Κομισιόν δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαn Βίγκαν, δήλωσε συγκεκριμένα:

«Έχουμε δει ορισμένα παραπλανητικά δημοσιεύματα σχετικά με μια εσωτερική συνάντηση με ευρωβουλευτές, ωστόσο θα ήθελα να είμαι ξεκάθαρος και να διευκρινίσω ότι η Αντιπρόεδρος Γιούροβα κατά τη συζήτηση αυτή δεν σχολίασε την κατάσταση για το θέμα αυτό στην Ελλάδα.»

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου απηύθυνε ερώτημα στην Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, σχετικά με την λίστα Πέτσα, κατά την διάρκεια ακρόασης της Επιτρόπου στην Διακομματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα ΜΜΕ.

Η κ. Γιούροβα φέρεται να είπε: «Δεν είναι μόνο ελληνική περίπτωση. Το ίδιο κόλπο βλέπουμε και στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στην Σλοβενία. Κρατικό χρήμα μοιράζεται μόνο σε ΜΜΕ, που είναι πρόθυμα να υπηρετήσουν την κυβερνητική προπαγάνδα.» Φέρεται να προσέθεσε ότι: ««Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές χρειάζονται διαφανείς διαγωνισμοί και να μοιράζονται τα χρήματα αναλογικά και δίκαια. Γνωρίζουμε τι και που συμβαίνει, και σκοπεύουμε να ζητήσουμε να καταρτιστούν κατάλογοι με όσους συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό για κρατική επιχορήγηση και να υπάρχουν διαφανείς συμβάσεις ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος δημόσιος έλεγχος για το που πηγαίνει το κρατικό χρήμα». Η Επίτροπος τόνισε, ακόμη, ότι «πρέπει να προσέχουμε που πάνε τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν πρέπει να παίζουμε τους χρήσιμους ηλίθιους για να κάνουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών προπαγάνδα.»

Fake news

Το θέμα σχολίασε και ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:

«Τα όμορφα fake news, όμορφα καίγονται. Ποτέ δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, και η σκόπιμη διαστρέβλωση είχε "κοντά ποδάρια"».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ