ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πομπέο κατά Ερντογάν: Η Τουρκία υπονομεύει το ΝΑΤΟ

Πομπέο κατά Ερντογάν: Η Τουρκία υπονομεύει το ΝΑΤΟ
Saul Loeb/Pool via AP

Σε μια ασυνήθιστη παρέμβαση στο πλαίσιο της συνάντησης ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπογράμμισε τις προκλητικές, όπως τις ανέφερε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προχώρησε λέγοντας ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα νατοϊκό σύμμαχο, όπως σημειώνουν.

Κατέληξε, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

«ΗΠΑ και Ευρώπη να συνεργαστούν για να πείσουν τον Ερντογάν»

Σημειώνεται πως ο Μάικ Πομπέο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Figaro» προ ολίγων εβδομάδων στράφηκε ξανά κατά του Ερντογάν καλώντας τον να αλλάξει στάση, ενώ χαρακτήρισε τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου «επιθετικές».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι, τις «πολύ επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας και την ανάγκη να «πεισθεί» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει τη στάση του.

«Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν για να πείσουν τον Ερντογάν ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον του λαού του» δήλωσε.

Αναφέρθηκε στη «στήριξη» που προσφέρει η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν ή στο γεγονός ότι έχει μεταφέρει συριακές δυνάμεις στην περιοχή.

«Μιλήσαμε επίσης για τη δράση της στη Λιβύη, όπου επίσης έχει μεταφέρει δυνάμεις από τρίτες χώρες ή για τη δράση της στην Ανατολική Μεσόγειο και θα μπορούσα να συνεχίσω αυτόν τον κατάλογο», συνέχισε ο Πομπέο.

«Η αμερικανική θέση είναι ότι η διεθνοποίηση αυτών των συγκρούσεων είναι επιβλαβής «και βλάπτει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Επομένως, καλέσαμε όλες τις χώρες να σταματήσουν να επεμβαίνουν στη Λιβύη, είτε είναι οι Ρώσοι, Τούρκοι ή άλλοι», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. «Το ίδιο πράγμα ισχύει και για το Αζερμπαϊτζάν» ανέφερε για να καταλήξει:

«Μας ανησυχεί η αυξανόμενη χρήση τουρκικών στρατιωτικών δυνατοτήτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ