ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Η κυβέρνηση ανοίγει τα χαρτιά της για τη χαλάρωση των μέτρων

Lockdown: Η κυβέρνηση ανοίγει τα χαρτιά της για τη χαλάρωση των μέτρων
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στην τελική ευθεία για την κατάρτιση της πρώτης φάσης του σχεδίου χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων μπαίνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της την Παρασκευή, ακόμη και με ένα νέο μήνυμα του πρωθυπουργού, ενδεχόμενο που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Αυτό είναι και το μοναδικό, επιβεβαιωμένο ορόσημο που περιλαμβάνει το κυβερνητικό ημερολόγιο.

Όπως εξηγούσαν καλά ενημερωμένες πηγές, παρά την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, που καταγράφηκε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, η αναπαραγωγή ημερομηνιών δεν συμβάλλει εποικοδομητικά στην αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το σύνθημα για το χρονοδιάγραμμα σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων θα καθοριστεί από τα υγειονομικά δεδομένα.

Άλλωστε, αυτό ήταν και στο στίγμα που έδωσε ο πρωθυπουργός με την επιλογή του πιο αργού αλλά ταυτόχρονα πιο ασφαλούς δρόμου.

Και αυτό γιατί το ιικό φορτίο στην επικράτεια δεν μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο «κύμα» της πανδημίας, και συγκεκριμένα τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο.

Σε αυτό συμβάλλει και η κόπωση του πληθυσμού εξαιτίας της οποίας καταγράφεται πιο χαλαρή ανταπόκριση στην εφαρμογή των μέτρων.

Τούτων δοθέντων, πριν ακόμη γίνει συζήτηση για τη χαλάρωση των περιορισμών, η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει το χρόνο λήξης του lockdown. Μάλιστα, διακινείται ως σενάριο ακόμη και παράταση δύο εβδομάδων.

Αυτή η επιλογή θα απέκλειε το ενδεχόμενο επιστροφής των μαθητών του Δημοτικού στα θρανία στις 14 Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, θα μετατόπιζε την ημερομηνία που θα ξαναχτυπήσει το κουδούνι στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία όλης της χώρας στο νέο έτος.

Όπως επισημαίνεται από αρμόδια στελέχη, οι αποφάσεις θα ληφθούν στα πλαίσια ενός συνολικότερου σχεδιασμού της κυβέρνησης, που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, μετά από τις εισηγήσεις των επιστημόνων, την αξιολόγηση όλων των στοιχείων και των επιδημιολογικών δεδομένων.

Άλλωστε όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένα, στα σχολεία δεν έχει παρατηρηθεί υπερμετάδοση της νόσου.

Υπάρχει, όμως, αρκετά μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη συμπεριφορά των μαθητών δημοτικού και γυμνασίου και σε αυτή των μαθητών του λυκείου.

Η συγκεκριμένη κατηγορία, έχει όπως υπογραμμίζεται, έχει περισσότερες κοινωνικές επαφές και φαίνεται να ακολουθούν σε ένα βαθμό το επιδημιολογικό φορτίο που έχουν και οι καθηγητές τους.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο κοντά στο ποσοστό θετικότητας της κοινότητας.

Τα στοιχεία αυτά λαμβάνονται υπόψη από του ειδικούς.

Το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα αποτελούσε μια χρονική ζώνη στην οποία θα μπορούσε η κυβέρνηση να ανάψει το πράσινο φως στην επαναλειτουργία των μικρότερων καταστημάτων από τον τομέα του λιανεμπορίου -εάν φυσικά κάτι τέτοιο το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Δύσκολη, ωστόσο, θεωρείται η επαναφορά στην κανονικότητα για τους επαγγελματίες της εστίασης.

Ένας κλάδος που ανεβάζει το επίπεδο της ανησυχίας - κυβέρνησης και ειδικών - στο «κόκκινο», λόγω της αυξημένης κινητικότητας, η οποία θεωρείται καλός αγωγός της διασποράς του ιού.

«Πυρά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση δεν παραλείπουν να καυτηριάζουν την εμμονή, όπως την χαρακτηρίζουν, του ΣΥΡΙΖΑ, στην υποστήριξη κατηγοριών περί διπλού συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων.

Όπως αναφέρεται ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα στη συλλογή των στοιχείων και τονίζεται δηκτικά ότι είναι ορατή μία αντιπολιτευτική απελπισία, η οποία σύρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία μάταιη αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνη απόπειρα να διαρρήξει την εμπιστοσύνη στα στοιχεία που ανακοινώνονται και τα μέτρα που λαμβάνονται.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για πολιτικό κατήφορο, και σημείωναν αιχμηρά ότι η συγκεκριμένη τακτική καταδεικνύει ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ, θυμούνται τις εποχές των μαγκαλιών επενδύοντας στην προσφιλή τακτική τους, την αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ