ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση αποτιμά τη Σύνοδο Κορυφής και ετοιμάζεται για την τρόικα

Η κυβέρνηση αποτιμά τη Σύνοδο Κορυφής και ετοιμάζεται για την τρόικα
Στιγμιότυπο από το πέρας της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη, την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, και τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Επιστροφή στην καθημερινότητα για τον πρωθυπουργό που προσγειώθηκε αργά χθες το βράδυ στην Αθήνα από την Σμύρνη χωρίς να έχει εξαφανίσει μεν από το τοπίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων εντελώς το θέμα του casus belli, αλλά έχοντας πετύχει όπως τουλάχιστον θεωρεί, κάτι πολύ σημαντικό, όπως η επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής για τους πρόσφυγες

Ο Αλέξης Τσίπρας θα προεδρεύσει το πρωί στην καθιερωμένη σύσκεψη του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου που αυτήν την φορά γίνεται Τετάρτη λόγω της απουσίας του στο εξωτερικό τις δύο προηγούμενες ημέρες. Στην συνάντηση θα γίνει αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό, αξιολόγηση των αποφάσεων του Eurogroup και ασφαλώς θα συζητηθούν και το ταξίδι στην Σμύρνη την επόμενη ημέρα της Συνόδου και συγχρόνως οι επαφές του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στην κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό στις 17-18 Μαρτίου οπότε και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύοντας ότι μέσα στο δεκαήμερο που μεσολαβεί θα διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και συγχρόνως θα ασκηθούν πιέσεις προς τις χώρες του Βίσεγκραντ να εγκαταλείψουν την γραμμή της απομόνωσης και την τακτική των κλειστών συνόρων.

Και τώρα οι Θεσμοί

Ωστόσο στην σημερινή συνάντηση αναμένεται να κυριαρχήσει η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στην τρόικα η οποία σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες επιστρέφει με άγριες διαθέσεις απέναντι στην ελληνική πλευρά.

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την έλευση των θεσμών, γνωρίζουν ωστόσο ότι οι δανειστές θα προβάλλουν κάποιες αξιώσεις που δύσκολα μπορούν να γίνουν δεκτές . Η διατήρηση των κόκκινων γραμμών παραμένει ως επιλογή για το πρωθυπουργικό επιτελείο- άλλωστε το είπε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- κάτι που σημαίνει πως στην διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην διατήρηση των υπαρχουσών συντάξεων και στην αποφυγή περικοπών.

Όμως ακόμη και τις συντάξεις να καταφέρει να «σώσει» το οικονομικό επιτελείο, γνωρίζει πως κάτι θα πρέπει να θυσιάσει στην διαπραγμάτευση και αυτό δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την αποδοχή λήψης νέων μέτρων ή ακόμη με κάποιες παραχωρήσεις στο ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Πάντως το Μαξίμου επιμένει πως μέχρι την Πρωτομαγιά το αργότερο που συμπίπτει με το Πάσχα των Ορθοδόξων η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ