ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aυστηρή, σοβαρή και υπεύθυνη η αντιπολίτευση της ΝΔ, δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης

Aυστηρή, σοβαρή και υπεύθυνη η αντιπολίτευση της ΝΔ, δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει θέση στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με αντικείμενο το προσφυγικό, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε σήμερα (9/3) την κυβέρνηση για μνημειώδη ανικανότητα στη διαχείριση του προσφυγικού, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, δηλώνοντας ανήσυχος για τα αυξημένα νούμερα μεταναστών, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι θα υπάρξουν περικοπές συντάξεων, 

Μιλώντας στον Γιάννη Πρετεντέρη και την εκπομπή «Ανατροπή», ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός στο ζήτημα του προσφυγικού.

Εξέφρασε την ανησυχία του, γιατί τα νούμερα των προσφύγων και των μεταναστών αυξάνονται και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι άργησε να αλλάξει πολιτική για να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες και μετανάστες.

«Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι ντροπή, οι εικόνες είναι τριτοκοσμικές, το κράτος απουσιάζει. Εκτός από τον στρατό, το προσφυγικό αντιμετωπίζεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις», τόνισε και εκτίμησε ότι το προσφυγικό θα έχει επιπτώσεις και στον τουριστικό τομέα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην απουσία συντονισμού, επισημαίνοντας ότι κανονικά το ρόλο συντονιστή σε αυτήν την κρίση θα έπρεπε να έχει ο υπουργός των Εσωτερικών.

«Βλέπω μια διαχειριστική ανεπάρκεια που αποτελεί προσβολή για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε:

Είναι τραγικό να θέλουμε να ελπίζουμε πως θα πάρουμε σκόντο στις συντάξεις αν κάνουμε τη χώρα ένα απέραντο hot spot.

Αναφορικά με τις διεργασίες σε επίπεδο ΕΕ–Τουρκίας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τα πρώτα συμπεράσματα της διαπραγμάτευσης στο προσφυγικό, λέγοντας χαρακτηριστικά «ας κρατάμε μικρό καλάθι», καθώς θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια οριστική συμφωνία.

«Με ανησυχεί η ευκολία με την οποία η Ευρώπη ικανοποιεί τα τουρκικά αιτήματα», δήλωσε, καθώς όπως τόνισε η Ελλάδα πήρε τα ελάχιστα από αυτά που περίμενε. «Βάλαμε χαμηλά τον πήχη και μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός έχει περάσει από κάτω».

Ως προς τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ειδικότερα επισήμανε ότι για την ώρα ο ρόλος του είναι μικρός, αλλά το κακό είναι πως έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να θέσει εκ νέου ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε τη Νέα Δημοκρατία ως τη σοβαρή, υπεύθυνη, κεντροδεξιά, φιλοευρωπαϊκή παράταξη. «Κάνουμε μια αυστηρή, σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση», είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι διχάζει το λαό, «μη βλέποντας την κοινή λογική μεταξύ του ανθρωπισμού και της ακροδεξιάς».

Συμπλήρωσε δε ότι κάθε μέρα που περνά χάνει την εμπιστοσύνη του στον Αλέξη Τσίπρα.

Ερωτηθείς για τις επιθέσεις στη σύζυγό του και την υπόθεση του πόθεν έσχες έκανε λόγο για κιτρινισμό και επιστροφή του αυριανισμού:

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για το πόθεν έσχες μου.Υπάρχει μια πολύ κίτρινη προσέγγιση από το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖA.

Σχολιάζοντας τα ζητήματα δικαιοσύνης και ανεξάρτητων αρχών, μίλησε για θεσμική εκτροπή, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αλώσει όλες τις ανεξάρτητες αρχές. Για το θέμα Παπαγγελόπουλου απάντησε ότι υπάρχουν προσπάθειες παρέμβασης στη δικαιοσύνη, επισήμανε πως οι κατηγορίες είναι πολύ βαριές και ότι θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στη Βουλή.

Για τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι είναι «λειτουργικές».

Στο ερώτημα «οικουμενική ή εκλογές», ο κ. Μητοστάκης απάντησε «εκλογές», ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κοινό σχήμα με τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο εκτίμησε ότι «αν πέσει, η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι τον χωρίζει ιδεολογική άβυσσος με τον Αλέξη Τσίπρας, αλλά όχι με τη Φώφη Γεννηματά, «όπως εκείνη νομίζε», προχωρώντας στη διατύπωση ότι «κάνουμε πολιτικά ανοίγματα, δεν κάνουμε συμφωνίες για εκλογές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι τον ενδιαφέρει να γίνει ένας καλός πρωθυπουργός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, κάτι που αποτελεί και την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαπίστωσε ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης λειτουργεί εις βάρος της χώρας και προέβλεψε ότι ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί στο τέλος να περικόψει συντάξεις.

Χαρακτήρισε δε ξεπερασμένη την τακτική διαχωρισμού των πολιτών σε πλούσιους και φτωχούς, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Είναι άδικο το 3% των πολιτών να πληρώνει το 45% των φόρων. Να πληρώνουν οι έχοντες αλλά σε τέτοια ένταση;

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παραδέχτηκε ότι πρέπει να αλλαχτούν πολλά πράγματα στο κόμμα, ώστε να πειστεί ο κόσμος ότι «μάθαμε από τα λάθη μας», και δήλωσε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να δώσει ευκαιρία σε άξιους, νέους ανθρώπους, καθώς -όπως τόνισε- δεν αποτελεί προτεραιότητά του να φέρει «επωνύμους στο κόμμα».

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό:

Πιστεύω ότι μαζί μου ο Τσίπρας περνάει άσχημα. Ο κύριος Τσίπρας αισθάνεται ότι υπάρχει πραγματική αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ