ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης για ναυάγιο στη Μυτιλήνη: Αδιανόητο να διασχίζουν φουσκωτές βάρκες το Αιγαίο

Μηταράκης για ναυάγιο στη Μυτιλήνη: Αδιανόητο να διασχίζουν φουσκωτές βάρκες το Αιγαίο
ΙΝΤΙΜΕ

Τη λύπη του για το σημερινό ναυάγιο στη Μυτιλήνη που κόστισε τη ζωή σε μια 20χρονη κοπέλα από τη Σομαλία, εξέφρασε στη Βουλή ο Νότης Μηταράκης.

«Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και έστρεψε τα βέλη του τόσο κατά διακινητών όσο και κατά της Τουρκίας και της ΕΕ.

«Εκείνοι που το επιτρέπουν, πέραν του ότι παραβιάζουν την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, βάζουν, δυστυχώς εν γνώσει τους, σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Προκύπτει από τις καταθέσεις των διασωθέντων ότι Τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε -μετά από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης – δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε και πρόσθεσε:

«Αλλά και οι ΜΚΟ που συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές, πρέπει συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο, να σταματήσουν άμεσα να συμβάλουν, άθελα τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων».

Ο κ. Μηταράκης κατέληξε λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει, με καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις, να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ