ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έξω πάμε καλά»: Η φιλία Ντ' Εστέν - Κωνσταντίνου Καραμανλή και η... ασφαλτόστρωση της Συγγρού

«Έξω πάμε καλά»: Η φιλία Ντ' Εστέν - Κωνσταντίνου Καραμανλή και η... ασφαλτόστρωση της Συγγρού
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία πολυετή, βαθιά φιλία και ένας απέραντος σεβασμός χαρακτήριζε τη σχέση του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης, σε ηλικία 94 ετών, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

«Προσωπικός φίλος» του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Ντ’ Εστέν δήλωνε το 2019 σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή ότι χάρη σε εκείνον «η Ελλάδα μπόρεσε να βρει το δρόμο προς τη δημοκρατία και να γίνει, το 1981, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Ο Ζισκάρ με βοήθησε μέχρις σκανδάλου» είχε παραδεχτεί άλλωστε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. «Μπορώ να πω και εις βάρος των συμφερόντων των Γάλλων αγροτών, που αντέδρασαν έντονα, και της δημοτικότητας του», σημείωνε.

Μάλιστα και αναφορικά με την πλήρη στήριξη του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν στην ελληνική προσπάθεια ένταξης στην ΕΟΚ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει την περίφημη φράση: «Έξω πάμε καλά».

Η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΟΚ νωρίτερα από την Ισπανία και την Πορτογαλία χάρη στον Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

Ίσως ο πλέον φιλέλληνας Ευρωπαίος ηγέτης που υπήρξε ποτέ, ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας, είχε επισκεφτεί την Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1975.

Μάλιστα λέγεται πως για χατίρι του ασφαλτοστρώθηκε εκ νέου και διανοίχτηκε η Συγγρού.

Λίγους μήνες πριν την έλευση του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν στην Ελλάδα, ο Γάλλος είχε διαθέσει το προεδρικό αεροσκάφος του αεροσκάφος στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1974, πριν αυτός ορκιστεί νέος πρωθυπουργός της χώρας ενώπιον του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη, τον οποίο είχε τοποθετήσει (ως διακοσμητικό) Πρόεδρο της Ελλάδας, η Δικτατορία.

Από το 1975, όταν ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν επισκέφθηκε τη χώρα μας, έχουν περάσει από τότε 45 ολόκληρα χρόνια, όμως η επίσκεψη εκείνη θεωρείται ιστορική, αφού ήταν ένα χρόνο μετά την μεταπολίτευση και η Ελλάδα άλλαζε σελίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ