ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας κατηγορεί τον Μητσοτάκη για συμπεριφορά… Λουδοβίκου

Ο Τσίπρας κατηγορεί τον Μητσοτάκη για συμπεριφορά… Λουδοβίκου
Γιώργος Ζάχος / ΙΝΤΙΜΕ

Η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώνει την επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε την κοινοβουλευτική συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να κρατήσει ψηλά τα τρία μεγάλα θέματα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί μείζονα σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική για τον κορωνοϊό. Δηλαδή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε:

1. Για την ελλιπή στήριξη του ΕΣΥ, παρά τον χρόνο που υπήρχε μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος, καθώς και παρά τη διαθεσιμότητα πόρων. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία την πληρωμή των εφημερίων των υγειονομικών. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Καταθέτουμε λοιπόν τροπολογία ώστε να πληρωθούν άμεσα οι εφημερίες που έχουν πραγματοποιηθεί από την 1.7.2020 και έως και σήμερα καθ’ υπέρβαση του ανώτατου ορίου των πρόσθετων εφημεριών.»

2. Για τις ελλείψεις και τα λάθη στο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ. Ο κ. Τσίπρας τόνισε:

«Η παράλληλη καταγραφή των κρουσμάτων, οδήγησε αναπόφευκτα σε ένα πρωτοφανές μπάχαλο με αποτέλεσμα τα στατιστικά στοιχεία βάσει των οποίων οι επιστήμονες κλήθηκαν να αποφανθούν, να είναι απολύτως αμφισβητήσιμα τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τη χρονικότητα.»

3. Για την αλαζονεία της εξουσίας και την αποκοπή από τα προβλήματα των πολιτών, τις οποίες προσάπτει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκος Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι:«Ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης εμφανίζεται να σπάει την καραντίνα, τα περιοριστικά μέτρα και χωρίς μάσκα να φωτογραφίζεται με πολίτες. Αυτή είναι η εικόνα που βγάζετε. Αντί να πείτε μια συγγνώμη, βγήκατε και από πάνω. Είπατε ότι ο κ.Μητσοτάκης έσπασε την καραντίνα όχι γιατί είναι ανεύθυνος αλλά γιατί είναι ανθρώπινος.

Με αυτές τις δηλώσεις και τη στάση του κ. Μητσοτάκη είστε μία κυβέρνηση γεμάτη Λουδοβίκους και Μαρίες Αντουανέτες. Δεν είστε κυβέρνηση των Αθηνών, είστε των Βερσαλλιών. Δεν έχετε επαφή με την πραγματικότητα.»

Το ζήτημα της διαφάνειας

Η αξιωματική αντιπολίτευση στο ζήτημα της διαφάνειας, με δύο βασικά αιτήματα:

Πρώτον, να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για να φανεί τι είχαν προτείνει οι επιστήμονες και τι έπραξε η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σήμερα και σχετική τροπολογία. Ο κ. Τσίρπας επισήμανε από το βήμα της Βουλής;

«Κρίνονται ανθρώπινες ζωές, όσο εσείς προσπαθείτε να προστατέψετε την πολιτική σας καριέρα. Αν δεν έχετε να φοβάστε τίποτα από τα όσα αναφέρουν τα πρακτικά και όντως κάνατε ό,τι σας είπε η Επιτροπή τότε πεδίο δόξης λαμπρό. Αποδείξτε μας ότι άδικα είμαστε καχύποπτοι.»

Δεύτερον, να διερευνηθούν τα δημοσιεύματα για διπλή καταγραφή των κρουσμάτων. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη συνέντευξή του στο CNN Greece είπε σχετικά:

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η υπόθεση κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Ήδη έχουμε ζητήσει να κληθούν στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο κύριος Κικίλιας και ο κος Χαρδαλιάς αλλά και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κος Αρκουμενέας και ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κος Τσιόδρας.»

Έπεται συνέχεια δηλαδή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ