ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μελετά σενάρια το Μαξίμου: Πάμε προς συγκρατημένη «χαλάρωση» των περιορισμών

Μελετά σενάρια το Μαξίμου: Πάμε προς συγκρατημένη «χαλάρωση» των περιορισμών
INTIME NEWS

Με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας να προσδιορίζει τα βήματα που θα πραγματοποιηθούν, η κυβέρνηση προετοιμάζεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να ανακοινώσει τα χαρακτηριστικά του συντηρητικού πλαισίου χαλάρωσης των περιορισμών.  

Τα τελευταία κομμάτια στο πρώτο μέρος αυτού του δύσκολου παζλ, συμπληρώνονται και από τα αποτελέσματα της ενδελεχούς ανάλυσης των στοιχείων της πανδημίας και των απαραίτητων προβολών που έγιναν στην τακτική τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους ειδικούς.

Είναι, όμως, σαφές ότι στα προσεχή εικοσιτετράωρα, και πριν ανοίξουν τα κυβερνητικά χαρτιά είτε από τον Στέλιο Πέτσα ή από τον Νίκο Χαρδαλιά, θα γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές με βάση και τη φωτογραφία της στιγμής.

Μιλώντας σήμερα πάντως στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι κατά την εορταστική περίοδο, δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια ώστε να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Όπως υπογράμμισε θα ήταν μια απόφαση που θα δημιουργούσε πρόσθετη χαλάρωση σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη καμπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργήσει χαλάρωση», είπε.

Σε κάθε περίπτωση από αυτήν την Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν τα εποχιακά καταστήματα. Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχιακών χριστουγεννιάτικων ειδών, θα αποσαφηνιστούν κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης. Αναμένεται επίσης, σύμφωνα με την παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, στον ΘΕΜΑ 104,6, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για να ανάψει το πράσινο φως με το οποίο θα αρθεί η απαγόρευση λειτουργίας στα καταστήματα παιχνιδιών, στα ανθοπωλεία και στα κομμωτήρια.

Αναφορικά με τα εποχικά καταστήματα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι συνολικά 110 καταστήματα θα ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η επαναλειτουργία τους αποτελεί ένα crash-test, και από την ευλαβική τήρηση των αυστηρών μέτρων, θα εξαρτηθεί το εάν θα ξανακλείσουν και πρόσθεσε:

«Η ζημία των καταστημάτων που εργάζονται εποχικά, είναι μεγάλη και τα χρέη που θα αναπτυχθούν θα είναι για όλη της του ζωή. Για τον λόγο αυτό όπως είπε, πρέπει να δοθεί μια διέξοδος για να μη μείνουν στις αποθήκες και να κινηθεί και η χονδρική».

Δεδομένη θεωρείται η έξοδος της εστίασης από την τροχιά του lockdown από το 2021, ενώ για τη νέα χρόνια και άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία των εμβολιασμών θα είναι και η επαναλειτουργία των μπαρ και των υπολοίπων καταστημάτων διασκέδασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ