ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Τσακαλώτου εναντίον Σημίτη - Τον κατηγορεί ότι στηρίζει τη ΝΔ και τις ελίτ

Επίθεση Τσακαλώτου εναντίον Σημίτη - Τον κατηγορεί ότι στηρίζει τη ΝΔ και τις ελίτ
Γιώργος Ζάχος / ΙΝΤΙΜΕ

Η δυσαρέσκεια που υπέβοσκε στην ΣΥΡΙΖΑ για τον Κώστα Σημίτη, εκδηλώθηκε σήμερα  ανοιχτά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσα από τη στήλη του στο TVXS εξαπέλυσε ευθείες βολές εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, γράφοντας μάλιστα ότι αισθάνεται προσβεβλημένος όταν κάποιοι τον συσχετίζουν μαζί του

Τα δύο άρθρα

Η ενόχληση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά δύο άρθρα που έγραψε ο Κώστας Σημίτης στα Νέα. Τα άρθρα αυτά ερμηνεύτηκαν ως κινήσεις στήριξης του κ. Σημίτη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιπλέον, ορισμένοι ενέταξαν τις παρεμβάσεις Σημίτη στις διεργασίες που γίνονται στο ΚΙΝΑΛ εν μέσω αναζωπύρωσης των σεναρίων για πρόωρες εκλογές.

Στο πρώτο άρθρο στις 7 Νοεμβρίου ο Κώστας Σημίτης έγραφε:

«Όσον αφορά την επιδημία και το lockdown τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν παρουσίασαν ένα δικό τους σχέδιο με βάση διεθνή δεδομένα. Δεν εξήγησαν από την αρχή της πανδημίας ποια πολιτική θα έπρεπε να ακολουθηθεί με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις υπάρχουσες εμπειρίες. Απλώς παρακολουθούν και αρνούνται.»

Στις 28 Νοεμβρίου σε άρθρο του για την Έκθεση Πισσαρίδη ο κ. Σημίτης έγραψε:

«Το «Σχέδιο» ακολουθεί και εκφράζει τις γενικότερα αποδεκτές και ευρύτερα εφαρμοζόμενες στις χώρες της Ενωσης αρχές οικονομικής πολιτικής.

Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε φέτος το καλοκαίρι θεωρήθηκε ότι η Εκθεση «είναι εκτός τόπου και χρόνου» διότι διαπνέεται από «νεοφιλελεύθερες ιδεολογίες». Όμως η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνδεδεμένη οικονομικά και πολιτικά με τις χώρες της Ένωσης που εφαρμόζουν την οικονομία της αγοράς δεν έχει το περιθώριο να εφαρμόσει ένα δικό της οικονομικό πρότυπο που θα στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην κυριαρχία του κράτους. Πρέπει να αναπτυχθεί στις συνθήκες του χώρου στον οποίο ανήκει τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.»

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την Έκθεση Πισσαρίδη νέο μνημόνιο.

Ο άνθρωπος των ελίτ

Στη στήλη του στο TVXS ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έγραψε με το γνωστό «αγγλοσαξωνικό» στυλ του:

«Πριν από χρόνια ήρθε στην Αθήνα ένας Σκωτσέζος εμπειρογνώμονας για μια ιδιωτικοποίηση και έκανε πολλές συναντήσεις. Άκουσε τα χίλια μύρια, ιδιαίτερα από συνδικαλιστές. Στο τέλος φεύγοντας έδωσε μια συνέντευξη τύπου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου, με ευγενικό τρόπο, εξήγησε ότι καταλαβαίνει τη σοβαρότητα των ανησυχιών των εργαζομένων, ακούει την κριτική για την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση, αλλά το να τον αποκαλέσουν οι συνδικαλιστές «Άγγλο» ήταν χτύπημα κάτω από τη ζώνη!

Τον καταλαβαίνω!

Κάπως έτσι αισθάνθηκα μετά από το καλοκαίρι όταν στη συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι δημοσιογράφοι έγραψαν ότι ο Τσακαλώτος θέλει να γίνει ο Σημίτης του ΣΥΡΙΖΑ. Η εμμονή μου στη κριτική στο κομμάτι της σοσιαλδημοκρατίας που γύρισε την πλάτη στο σύνολο σχεδόν της παράδοσης αυτού του χώρου κρατάει πολλά, μα παρά πολλά, χρόνια.

Για παράδειγμα στο βιβλίο μου του 2005, δηλαδή κατά την κορύφωση διεθνώς της ηγεμονίας της σοσιαλδημοκρατίας που εκπροσωπούσε ο κ. Σημίτης, «οι Αξίες και Αξία της Αριστεράς», το πρώτο κεφάλαιο είχε τίτλο «γιατί δεν είμαι εκσυγχρονιστής».»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

«Πρόσφατα ο κ. Σημίτης, ο πολιτικός που θεωρεί τον εαυτό του νόμιμο ιδιοκτήτη της χώρας, έχει προσφέρει δυο ακόμα στηρίγματα στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Στην πρώτη συνέντευξη ισχυρίστηκε ότι ούτε το ΚΙΝΑΛ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν κάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ένας πολιτικός που – κατά τα άλλα – το σύστημα τον αποκαλεί τον κατά εξοχήν εκσυγχρονιστή και σοβαρό πολιτικό, και ο ίδιος δεν μπαίνει καν στο κόπο να διαβάσει τα κείμενα και τις προτάσεις των αντιπάλων του.

Στην άλλη συνέντευξη υποστήριξε τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη. Ευτυχώς ο βασικός κορμός της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, με διαφορετικούς ρυθμούς βέβαια, αποδεσμεύεται από τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό που αδιαφορεί για τις ανισότητες και τη σημασία του δημοσίου συστήματος υγείας, που στηρίζει την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού και την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.»

Και κατέληξε ως εξής:

«Στα Όσκαρ, εκτός από βραβεία που συνδέονται με συγκεκριμένες ταινίες της χρονιάς, υπάρχει και το τιμητικό Όσκαρ συνολικής προσφοράς στον κινηματογράφο.

Αν οι ελίτ, που δυστυχώς είναι κάπως επιρρεπείς στην αμαρτία της αχαριστίας, κάποτε εισαγάγουν ένα παρόμοιο τιμητικό βραβείο συνολικής συνεισφοράς στην προαγωγή των συμφερόντων τους, τότε ο Κώστας Σημίτης θα ήταν αδιαμφισβήτητο φαβορί για την πρώτη απονομή.»

Να δούμε αν θα απαντήσει ο Κώστας Σημίτης στον κ. Τσακαλώτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ